Szelíd szarvasokat simogathatunk a Zselicben, a Bőszénfai Szarvasfarmon

majort
2021. 12. 20., h – 12:10

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem működteti az ország egyik zárttéri vadgazdaságát Bőszénfán, ahol több, mint 2000 állat található. A Szarvasfarm remek programokat kínál a természetbarátoknak és az állatok szerelmeseinek. A vendégek bepillantást nyerhetnek az itt folyó munkába, megtekinthetik és meg is simogathatják Vadasparkunk szelíd lakóit.


A gazdaság területén mód nyílik arra, hogy a vendégek előzetes bejelentkezés alapján megismerkedjenek hazánk öt nagyvadfajával, testközelből figyelhessék meg őket.


A létesítmény alapvetően oktatási, kutatási és termelési célokat szolgál, de érdekes látnivalókat kínál egész évben az állat- és természetbarátoknak is. Több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és 50 őznek ad otthont. 


A szarvaságazat több mint 2 évtizedes múltra tekint vissza.  A kezdetekben csekély állománnyal létrejött Szarvasfarm, ma 1300 hektáros területen tevékenykedik, az igényeknek megfelelően fejlődik. Közép-Európában a vadtenyészet olyannyira kinőtte önmagát, hogy mára a régió legjelentősebb állománya lett.


A vadállatok mellett a háziállatok tenyésztésével is foglalkoznak, mint például: magyar szürkemarha, rackajuh, ló, szamár, kecske és a vízibivaly. A látogatóknak lehetőségük van szarvasokat simogatni, vaddisznókat, őzeket és muflonokat etetni, őshonos háziállatokat megismerni és a trófea kiállítást megtekinteni. A cél, hogy minél jobban megismerhessék az őshonos háziállatokat és a vadállományt egyaránt. 


A farm talán legkedveltebb programja, a szakember kíséretében, a szelíd gímszarvasok kertjébe való séta, ahol testközelből csodálhatják és figyelhetik meg az állatokat. A kevésbé bátrak, távolról gyönyörködhetnek egy lovaskocsis szarvasnézés keretében az gímszarvasokban.


Széleskörű és érdekes programkínálattal állnak a különböző érdeklődésű csoportok rendelkezésére, továbbá a kiemelt rendezvények sora teszi még változatosabbá és vonzóbbá a bőszénfai kirándulásokat.


Éttermükben saját vadfeldolgozó üzemük termékeiből készített vadételekből választhatnak a látogatók. Programjaik kellemes kikapcsolódást és felejthetetlen élményt nyújtanak minden korosztály számára.

Forrás: boszenfa.kornyeke.hu, tourmix.hu
Fotó: szarvasfarm.uni-mate.hu