Télen is a szabadban: fedezzük fel a natúrparkokat!

majort
2021. 12. 21., k – 06:50

A természetvédelmi törvény 2004-es módosítása óta a nemzeti parkok, természetvédelmi területek és tájvédelmi körzetek mellett a natúrparkok azok, amelyek a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzését állítják a középpontba. A natúrparkok őrzik országunk jellegzetes tájképét, természeti értékeit, segítik az aktív kikapcsolódást, miközben nevelési, rekreációs és ismeretterjesztő funkciókat is ellátnak. Ezekből a csodás hazai kincsekből válogattunk…


Írottkő Natúrpark, a „Határtalan természet és ezeréves kultúra” központja

Központja Kőszeg, amely 1328 óta királyi város. Kőszeg vára és történelmi belvárosa kihagyhatatlan, múzeumok és bemutatóhelyek (Koronaőrző bunker, Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, Aqua-alpannonia) gazdagítják a családi program állomásait.


A Natúrpark területe sétautakkal, tanösvényekkel és kilátókkal (Szulejmán-kilátó, Óház-kilátó) gazdagon „felszerelt”, az egyik kedvencünk az itt megtelepedett népek történetét elmesélő Kultúrák hegye tanösvény. Népszerű túraútvonalai a Hétforrás, Írottkő (882 m) – a Dunántúl legmagasabb pontja, kilátóval; valamint a Kalapos-kő, a Szent Vid-kápolna és a Kultúrák hegye tanösvény, de itt említhető még meg a Cáki pincesor vagy a Biotájház (Lukácsháza) is, amelyek mindegyike télen is egyedülálló élményt nyújt az arra járóknak.


Egy kellemes koratéli túrához az Öreg Bükk tanösvényt ajánljuk, ahol a gyerekek nemcsak, hogy jól érezhetik magukat, de az erdőben elrejtett játékoknak köszönhetően számos hasznos ismeretet is szerezhetnek. Összesen 12 állomás vár a túrázókra, 2.4 km-es túrahosszal. 

Hét Patak Gyöngye Natúrpark

A Mecsek északi lábánál, a Hegyhát és a Völgység kistájak területén található. A környék legnagyobb értéke a népi építészet elemeinek megőrzése: tornácos lakóházak, téglapajták, löszfalba vájt pincék, kútházak, templomok, út menti feszületek várják az ideérkezőket.


Egészen magával ragadó különlegessége a Natúrparknak Alsómocsolád községe. Az itt található Ökoturisztikai Központ felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak a hűvösebb hónapokban is: Planetárium, repülőgép-szimulátor, tanösvény-hálózat, valamint ökoturisztikai jellegű programok széles választéka várja az ideérkezőket. Kárászon a helytörténeté a főszerep: Fazekasműhely, Borbélymúzeum, Istállómúzeum, és Pajtaszínház közül válogathatunk, Szalatnakon pedig a Lámató szabadidőpark varázsolja el a család apraja-nagyját (állatsimogató, szakvezetéses túrák, helyi termékek kóstolója). 

Körösök Völgye Natúrpark

Románia és Magyarország közös tengelyén, az Erdélyi-szigethegységtől a Tisza folyó vonaláig, mintegy 200 km hosszan nyújtózik a Kárpát-medence vízfolyásokkal gazdagon erezett vidéke: a Körösök völgye. A Körösök Völgye Natúrpark területének gerincét a Körös folyók alkotják. A mintegy 208 ezer hektáros térség hazánk tiszántúli részén található. Legszebb természeti- és tájismereti bemutatóhelyei az Anna-ligeti Tanösvény Szarvason, a Csabai Körtúra interaktív tanösvény és a Lischka Lipót Tanösvény Békéscsabán, az Erzsébet ligeti Lombkorona Sétány- és Kilátó, illetve a Bárka Látogatóközpont Gyomaendrődön, továbbá a Halászteleki Tanösvény Szarvason.

Mindenképpen érdemes meglátogatni a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot Szarvason, a Körösök Völgye Látogatóközpontot Békéscsabán és a Madarak Háza Látogatóközpontot Mezőberényben. A tél nem lehet kifogás: rengeteg látnivaló akad a didergősebb évszakban is! Ha pedig egy kicsit átfagytunk, több melegvizes fürdő közül is választhatunk: a gyulai, békéscsabai, békési és gyomaendrődi gyógyfürdő is jó választás lehet.

Tápió Natúrpark

A Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, ezért meglehetősen sokszínű vidékről van szó. Területén számos különböző élőhely fordul elő a löszdombok erdein, vadvirágos gyepein keresztül a vizenyős réteken át egészen a kopár szikesekig. Legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő védett területe Nagykáta és Farmos között húzódik, melyet vizenyős rétek, mocsarak, löszgyepek és szikes foltok mozaikja alkot.


A Natúrpark területén több, a 18-19. században épült nemesi kastély és kúria őrzi az egykori birtokosok emlékeit. Legimpozánsabb megjelenésű a tóalmási Andrássy-kastély, melyet csodálatos angolpark vesz körül, idős faóriásokkal, tavakkal és sétányokkal tarkítva. Tápiószelén található az ország egyetlen, a berendezési tárgyait hiánytalanul és teljes épségében megőrző nemesi kúriája, a Blaskovich-kastély, melyet egykori lakói már életükben múzeumként használtak. Érdemes bejárnunk a farmosi tanösvényeket (Sóvirág, Kékbegy), meglátogatnunk a Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpontot és Madárvártát, valamint a Kincsem Lovasparkot Tápiószentmártonban. Sülysápon találjuk a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálót, Nagykátán, Tápiógyörgyén, Tápiószentmártonban és Tóalmáson pedig élvezhetjük a termálfürdők gyógyító erejét. 

Zselici Ezüsthárs Natúrpark

Két tájegység területén helyezkedik el: nagyobb része a névadó Zselichez, kisebb, északi része pedig Dél-Külső-Somogyhoz tartozik. A területen végzett természetvédelmi kutatások 46 védett növényfajt, 126 védett, 5 fokozottan védett gerinctelen és 162 védett, 20 fokozottan védett gerinces állatfajt mutattak ki. Ezek védelmére hozták létre 1976-ban a Zselici Tájvédelmi Körzetet.


A Natúrpark területére jellemző, hogy az aprófalvakban megőrizték a népi hagyományokat, a kézműves mesterségeket, és fennmaradt az extenzív jellegű tájhasználat is. Az egyik legnagyobb sikertörténet az Európa Nostra-díjas Szennai Skanzen, a terület egyik húzóereje. A történelmi hagyományok ápolása kulcsfontosságú itt, turisták ezreit vonzza a Kassai-völgybe a Kassai Lajos által kidolgozott lovasíjász módszer bemutatását célzó központ.


Jól jelzett gyalogos és kerékpáros túraútvonal-hálózat várja az ide látogatókat: a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonal és a „Négy Fa” zöldtúra-útvonal garantáltan kellemes kikapcsolódást nyújtanak. A térség gazdag élményközpontokban: a család minden tagja találhat kedvére valót a patcai Katica Tanyán, a Zselici Csillagparkban, a Szennai Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, a Bőszénfai Szarvasfarmon vagy a kaposmérői lovasíjász központban és bölényfarmon. 


A hidegebb napok beköszöntével hajlamosak vagyunk bekuckózni, zárt térben a négy fal között tölteni szabadidőnk nagy részét, pedig a téli hónapok gyönyörű természeti környezettel, izgalmas felfedeznivalókkal várnak bennünket. Nincs rossz idő, csak rossz öltözet – ahogy mondani szokták –, öltözzünk fel melegen, és kerekedjünk fel egy igazi natúr-élményre! Magyarország natúrparkjai télen is várnak bennünket!


Forrás: egy.hu
Fotó: Kőszeg.hu