Találmányok a macis méztől a mézes gyümölcssajtig

majort
2021. 12. 26., v – 09:50

Bár a macis méz nem magyar találmány, számos hazai mézes innovációt tudhatunk magunkénak. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egészen meglepő magyar mézes újításokat is jegyez.


Talán nem is gondolnánk, de a mézhez számos magyar innováció kapcsolódik. A mézeskalácson és a mézes puszedlin túl az egykori szabadalmi leírásokban meglepő mézes találmányokat találunk. Az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársai összegyűjtötték az elmúlt tizenkét évtized legérdekesebb találmányait, amelyeket az egyik legősibb édesítőszerrel kapcsolatban jegyeztek be.


A klímaváltozás a méztermelést is súlyosan érinti, márpedig a globális mézfogyasztás az utóbbi évek visszaesése ellenére folyamatosan nő, 2019-ben 1,8 millió tonna volt. Így, az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag méz egyre inkább luxuscikknek számít.


Habár Magyarországon nem csak a fogyasztásának, hanem a termelésének is komoly hagyománya van, ezt bizonyítja az évek alatt összegyűlt jó néhány szabadalmi bejegyzés.

 

  • Lamboy Károly gyógyszerész 1912-ben jegyeztette be a mézestölgyfahéjszörp készítésére szolgáló eljárást, amely csökkenti a köhögési ingert és légúti megbetegedések esetén használatos.
  • A kizárólag méz használatával készült gyümölcssajt előállítása is magyar névhez fűződik. Augusti Henrikné cukrászdatulajdonosnő találta ki 1910-ben.
  • Az 1902-ben benyújtott szabadalomban a mézet az ételektől és italoktól eltérő területen használták fel, méghozzá légyfogó papírok, illetve fotografikus képhártyák előállításakor.
  • A magyar méhészet úttörőjeként emlegetett Boczonádi Szabó Imre nevéhez fűződik a Boczonádi-kaptár, de ezenkívül több védjegyet is bejegyeztetett, például a saját nevét mintázó Boczonádi feliratot is.
  • A maci formájú csomagolás szabadalmát ugyan egy amerikai méhész házaspár jegyeztette be 1957-ben, bizonyos formájú macis mézeket több magyar cég is forgalomba helyezett és több különböző maci formájú csomagolásra vagy annak részletére magyar innovátorok nyújtottak be formatervezési mintákat.

Noha a mézpergetés módszere nem sokat változott az idők során, nemrég Izraelben rukkolt elő egy startup, a Beewise, egy mesterséges intelligenciával támogatott okos méhkassal. Az újdonság tulajdonképpen egy napenergiával működtetett konténer, amelyben a robotika, a mesterséges intelligencia, az IT, a képalkotás és különféle applikációk tárháza találkozik.


Forrás: Agrokép.hu
Fotó: Agrokép.hu