Növekvő kereslet és magasabb minőségi igény jellemzi a hazai zöldségfogyasztást – Gazdaportré: Styecz Kertészet

majort
2021. 12. 27., h – 13:15

A vásárlói igények változására reagálva a cherry- és koktélparadicsom termesztésével foglalkozik családjával Styecz György. Ezek a fajták ugyan nagyobb odafigyelést, speciálisabb tápanyagokat igényelnek, de megtérül a munka. Azt tapasztalja, hogy a járvány segít a minőségi, egészséges zöldségek piacának.


Az Európai Unióban a frisspiaci paradicsom termésmennyisége enyhén – két százalékkal – csökkent tavaly, ugyanakkor ez a területben hét százalék körüli mértéket jelent. Ennek oka az, hogy Lengyelországban az utóbbi időszak nagy beruházásainak köszönhetően a termelés növekedése várható, ami részben kompenzálja a spanyol kiesést. Más tagállamok termelése stabilnak mutatkozik. Adatok szerint a hozamok is alacsonyabbak voltak ugyan, mint a korábbi hasonló időszakokban, erre az a magyarázat, hogy a termelők egyre inkább a kisebb, bogyóméretű paradicsomtípusok termelésére fókuszálnak.


Hazánkban hajtatott zöldségféléket 3500 hektáron (üvegházban vagy fólia alatt), relatíve heterogén termesztéstechnológia mellett állítanak elő, ebből 450 hektáron alkalmaznak fűtést. A hajtatott zöldség mennyisége mintegy 430 ezer tonna, ebből 180–185 ezer tonna a paprika, 125–130 ezer tonna a paradicsom, 35–37 ezer tonna az uborka, és jelentős még a káposzta- és salátafélék aránya is.


A korszerű, automatizált és gépesített melegházak aránya változó ütemben, de jelentős mértékben a beruházási támogatások elérhetőségéhez igazodva bővül. A most záruló vidékfejlesztési program (VP) pályázatainak keretén belül hozzávetőlegesen 100 hektár korszerű üvegházat, illetve 35 hektár hideg hajtató felületet hoztak létre.


A hajtatott zöldségtermesztés helyzetéről a nagyszénási Styecz Kertészet vezetőjével, Styecz Györggyel beszélgetett a Takarékbank Agrárláz 2021 magazin szerkesztője.


Milyen indíttatásból és mikor kezdett el foglalkozni a zöldségtermesztéssel? A családból hányan veszik ki részüket a mindennapi munkából?

Húsz éve kezdtem el foglalkozni zöldségtermesztéssel. A család minden tagja kiveszi a részét a gazdaság működtetésében, három gyermekem és a feleségem egyaránt. A kertészeti tevékenység kimondottan munkaerő-igényes, így mindenkinek megvan a feladata a gazdaságban.


Milyen zöldségeket termesztenek a gazdaságban, és ezek közül melyek igénylik a legnagyobb szakértelmet és odafigyelést?

Cherry- és koktélparadicsom termesztésével foglalkozunk. Ezek a zöldségek drágábbak, de minőségben jobbak a hagyományos paradicsomnál. Nagyobb odafigyelést és speciálisabb tápoldatozást igényelnek. A palántákat kókuszágyon hajtatjuk. Az érett termést a szedést követően kétszer is átválogatjuk, így tudjuk a vásárlók által évek óta megszokott és a mára elvárt minőséget biztosítani.


Zöldségfogyasztás tekintetében hogyan jellemezné a hazai piacot? Melyek lehetnek a kitörési pontok?

A vásárlók egyre inkább igénylik és vásárolják a minőségi, drágább zöldségeket. Erre talán még a jelenlegi járványügyi helyzet is ráerősít, mivel a célközönségbe tartozó vásárók az egészségmegőrzés szempontjából tudatosabban választanak. A kitörési pont a folyamatos fejlesztés és az új fajták termesztésbe állítása lehet, de itt sem szabad megfeledkezni a fogyasztási szokások változásáról és a trendekről.


Milyen volt az elmúlt év?

A vírus márciusi berobbanásakor hetekig csak stagnált a piac, majd jelentősen megnőtt a fogyasztás és ezen keresztül a kereslet is. A vásárlók egyre jobban bíznak a hazai termékekben, és egyre többször, egyre többen választják a hazait. Ezt tapasztalva kimondottan bizakodó vagyok, ahogy észrevettem, a növekvő kereslet a magasabb minőségi kategóriákban is jelentkezik, hiszen az egészség megőrzése sohasem mellékes, de jelen helyzetben talán még jobban felértékelődik.


A jelenlegi üzemméretük mennyire képes az igények kielégítésére? Milyen értékesítési csatornákon jutnak el a fogyasztókhoz?

Termésünk kapacitása négyzetméterenként 22–25 kilogramm, függően attól, hogy üvegházban vagy fóliasátorban folyik a termelés. A leszüretelt paradicsomfürtök negyed- és félkilós kiszerelésben, papírkosarakba és celofánzacskóba kerülnek, valamint ettől az évtől kezdve, a környezettudatosság jegyében, elkezdtük használni az újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagokat is. Késztermékeink Styecz Kertészet-logóval ellátott címkéket kapnak. Az áru nagy részét saját teherautóval szállítjuk a budapesti nagybani piacra, ott hosszú évek óta bérelt standunk is van. Értékesítünk nagyfelvásárlókon keresztül is, így jut el a Styecz paradicsom a budapesti CBA áruházakba és az Élésker áruházaiba.


Milyen beruházást terveznek, és ebben mennyiben számítanak banki szerepvállalásra?

Családunk régi ügyfele a Takarékbanknak, gazdálkodásunk és a gazdaság fejlődése kiegyensúlyozott, így a banki szerepvállalásnak köszönhetően sikerült az utóbbi évek beruházásait, mint fóliasátor, üvegház, termálkút, megvalósítani és üzemeltetni. A termálkút fűti jelenleg az üvegházat és a fóliasátrakat is. Ezért a december már nem holtidőszak a termesztésben, egész évben ki tudjuk szolgálni a vásárlóinkat. Tervezzük lecserélni a fóliasátrakat üvegházra és még egy különálló üvegházat építeni. Ennek a beruházásnak köszönhetően tovább fejlődhetünk, és így hamarosan már 1,6 hektáron tudjuk termelni a paradicsomot az év minden hónapjában az egész terület termálvizes fűtésével.


Forrás: Takarékbank Agrárláz 2021  
Fotó: Takarékbank Agrárláz 2021