Igazi ékszerdoboz Hegyhátszentpéter 130 éves tájháza

majort
2021. 12. 30., cs – 09:38

130. születésnapját ünnepli Hegyhátszentpéter tájháza. A falu ékszerdobozának gazdagon díszített festett fa homlokzata ritkaságszámba megy. A tájház felújítása a rendszerváltás után kezdődött el, és nagy összefogással valósult meg.


A szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzatú lakóház részben vályogból, részben téglából épült 1891-ben. Ez az egyetlen ilyen típusú lakóház, ami eredeti helyén fennmaradt, pedig valaha általánosan elterjedtek voltak a környéken ezek a faragott faoromzatú lakóházak.


A parasztház ma tájházként üzemel, és teljesen berendezett. A ház belsejében sarokpados szoba, mászókéményes konyha és hombáros kamra látható. Mind a ház, mind a portájának épületei a Vasi-Hegyhát népi hagyományait örökítik meg. Hasonló, XIX. századi festett oromzatok Vas megyén kívül még Zalából és a vele határos szlovéniai Muramentéről ismertek.


Az udvaron csigás gémeskút is áll, közelében pedig helyet kapott a Győrvárból áttelepített harangláb és a püspökmolnári községi kovácsműhely, tudtuk meg a tájház oldaláról.


Forrás: Sokszínű vidék 24
Fotó: Sokszínű vidék 24