Termelői piac létesül Murakeresztúron

majort
2022. 01. 09., v – 09:15

Termelői piac kialakítására nyert pályázati pénzt az önkormányzat, a beruházás a tervek szerint idén megvalósul. Polgár Róbert polgármester elmondta: úgy véli, egy akkora településen, mint Murakeresztúr, van létjogosultsága egy termelői piacnak, melyre a Vidékfejlesztési Program keretében nyertek forrást, csaknem 97 millió forintot.


A termelői piachoz 10 százalék önrészt kell biztosítanunk – mondta Polgár Róbert. A Petőfiutcában van egy régi épületünk, melyben valamikor húsbolt volt, de bezárt, egy virágüzlet azonban működik ott.


Az épület udvarán főleg iparcikkeket, ruházati termékeket árusítottak, de nem állandó jelleggel. Adta magát a lehetőség, hogy ezt az objektumot felújítsuk. A virágbolt megmarad, s ha megfelelő körülményeket tudunk biztosítani, lesz, aki vállalja a húsbolt üzemeltetését is, mert a településen van rá igény. A harmadik bolt iparcikkszaküzlet lenne. Az épülethez kapcsolódna egy több mint 100 négyzetméteres fedett rész árusítóhelyekkel, ez lenne valójában a termelői piac.


A murakeresztúri polgármester jelezte: a piactérre helyi és környékbeli őstermelőket, gazdákat, kézműveseket hívnak majd meg, ezáltal igyekeznek Murakeresztúron is meghonosítani az úgynevezett rövid ellátási lánc kultúráját. „A terveink szerint hetente akár többször is kinyithatna a piac. A kezdeti időszakra ezt még nem tudjuk garantálni, hiszen el kell telni egy kis időnek ahhoz, amíg széles körben ismertté válik a létesítmény „- magyarázta Polgár Róbert. „Aztán meglátjuk majd, hogyan alakul, mert Murakeresztúrt fel szokták keresni úgynevezett vándorvásárosok, illetve szeretnénk szezonális jellegű, tematikus vásárokat is tartani az adott időszakra jellemző termékekből, télen például füstölt húsárukból, ősszel az évszakra jellemző terményekből. Káposztavásárt is lehetne rendezni például, a zöldségből készült feldolgozott termékekből is, és örömmel vennénk, ha a húsboltban adott napokon lehetne kapni sült hurkát, kolbászt és pecsenyét. Egyszóval olyan kínálatot szeretnénk kialakítani, amely minél több ember igényét kielégíti. A település véleményem szerint van akkora - 1700 lelket számlál -, hogy a kereslet az elárusítók számára is vonzóvá tudja tenni az új piacot.”


Az épülethez egy több mint 100 négyzetméteres fedett rész kapcsolódna árusítóhelyekkel  
 
Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: facebook/hajrakeresztur