A kertészek számára is megnyílt az elektronikus ügyintézés lehetősége

majort
2022. 01. 10., h – 10:35

A közigazgatásban a törvényi előírásoknak köszönhetően rohamosan terjed az e-ügyintézés. A modernizáció azonban csak akkor lehet teljes, ha abban az állampolgárok, illetve a gazdaság szereplői is részt vesznek. Az E-ügyintézési törvény kötelezővé tette az elektronikus ügyintézés bevezetését az állami szervek és a gazdálkodó szervezetek részére. 


Az ügyfél jogosult ügyeit elektronikus úton intézni, nyilatkozatait elektronikus úton megtenni, amelynek lehetőségét és technikai hátterét az erre kötelezett szerveknek biztosítani kell – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A mezőgazdasági ágazat szereplői közül most a kertészek számára is megnyílt az elektronikus ügyintézés lehetősége.


Mivel az elektronikus ügyintézés még újszerű és első látásra bonyolultnak tűnő dolog, a hatóság a benne való eligazodást szeretné megkönnyíteni ügyfeleinek. A Nébih ezért készített egy összefoglaló anyagot, amelyben egy – a főbb elektronikus ügyintézésnél használatos fogalmakat és rendszereket – bemutató általános tájékoztató, egy az elektronikus kapcsolattartás hivatalokban történő megvalósulásának módjai és a kertészeti szaporítóanyagokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézés során választható ügytípusok és az ügymenet található. A részletes tájékoztató az alábbi linken elérhető el:

https://portal.nebih.gov.hu/-/erdeklodo-kerteszeknek-az-elektronikus-ugyintezesrol


Forrás: Agrárszektor
Fotó: nébih.hu