Keresve se találni szebbet a „hímzett” kalocsai vasútállomásnál

majort
2022. 01. 13., cs – 11:26

A kalocsai vasútállomást bő 80 évvel ezelőtt környékbeli parasztok és parasztasszonyok újították fel, az épület hagyományos kalocsai mintában pompázik azóta is. A vasútállomás épülete – mint ipari műemlék – nyitva áll az ide látogató turisták előtt páratlan népművészeti alkotásként.


A Kiskőrös-Kalocsa szárnyvonalon 2007 márciusában szűnt meg a vasúti forgalom, és bár a teherforgalom ugyan a foktői növényolajgyár kiszolgálása miatt 2011-ben újraindult, és a gyárhoz új iparvágány is épült, a szebb napokat is látott épületet kerítés zárta el a kíváncsi szemek elől. 


A kalohirek.hu korábbi tudósítása szerint a zárást 2016 nyarán szüntették meg, de a híres, pingált épületbe ezt követően sem lehetett bemenni. 2016 október 28-án aztán újabb mérföldkőhöz érkezett az állomás 1881-ig visszanyúló története: az önkormányzat megnyitotta az objektumot, de a személyszállítást nem indították újra.


A vasútállomás épülete – mint ipari műemlék – azonban nyitva áll az ide látogató turisták előtt. Különlegessége, hogy a váróterem falai és a folyosók a kalocsai hungarikummal, a pingálással gazdagon díszítettek, melyet a népművészet mesterei készítettek el, és a közelmúltban sikerült felújítani és újra látogathatóvá tenni.


A Kiskőrös - Kalocsa vasúti szárnyvonal 1882. dec. 5-én nyílt meg. Az első állomásépület ideiglenes jelleggel épült, a MÁV szabványainak megfelelő állomásépületet 1885-ben építették.  Az épületet 1937-38-ban Gábor Lajos (1886-1947) kalocsai festőművész tervei alapján átépítették és népművészeti motívumokkal díszítették. Az építkezést Rökk Károly (1881-1970) kalocsai építész, festőművész végezte. A fafaragásokat Pécsi János gombolyagi, Egyed István, Gábor Ferenc részteleki, Szabadi András szakmári, Szabadi Károly, Tóth József Kákonyi Ignác homokmégyi paraszt-mesterek készítették. A falpingálásokat Peák Pöre, özv. Matos Gergelyné, özv. Matos Sándorné, Szigeti Julis, Temesvári Sándorné homokmégyi, Ferenc Istvánné hillyei és Tóth Lászlóné szakmári pingálóasszonyok festették. 


Az átalakított állomásépület 1938. jún. végén készült el. Később az állomásépületet a MÁV vasúti műemlékké nyilvánította, amit az épület falán elhelyezett műemlék tábla bizonyít.


Forrás: turizmuskalocsa.hu
Fotó: turizmuskalocsa.hu