Agrárdigitalizációs szakmérnök képzést indít a Széchenyi István Egyetem

majort
2022. 01. 14., p – 15:21

Idén, 2022 februárjában indul el a győri Széchenyi István Egyetem Agrárdigitalizációs szakmérnök továbbképzése, mely a hazai mezőgazdasági digitalizációhoz és innovációhoz oktatási támogatást biztosít. Itt a legújabb technológiákat használva sajátíthatják el az ismereteket a szakirányú továbbképzés hallgatói.


A digitalizáció nagy jelentőséggel bír már napjainkban is a mezőgazdaságban és egyértelműen nagyfokú elterjedés előtt áll, hiszen az általa elérhető előnyök az inputanyagok megtakarításán túl is nyilvánvalók. Nagyban segíti a termelés stabilitását, a modern adatelemzéssel pontosabban lehet időzíteni bizonyos munkaműveleteket, amely a klímaváltozás miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír, hiszen a munka szempontjából optimális napok száma is csökken.


A képzés célja olyan szakmérnökök képzése, akik elkötelezettek hivatásuk iránt, rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a mezőgazdaság területén, illetve birtokában vannak azon képességeknek és készségeknek, amelyek segítségével eredményesen végezhetik szakmai tevékenységeiket. A képzés kiterjed a modern programozási technológiák számos területére. A végzett hallgatók megszerzik a mezőgazdaságban napjainkban elterjedt informatikai eszközök (RTK rendszer, szenzorok, távérzékelési eszközök, automata rendszerek) üzemeltetéséhez szükséges tudást.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Széchenyi István Egyetem a „Programozd a jövőd!” európai uniós projekt keretében hozta létre 2019-ben azt a Digitális Fejlesztési Központot, amelynek célja, hogy a hazai digitalizációval és innovációval összefüggő oktatási, fejlesztési programoknak helyszínt és támogatást biztosítson. Az Egyetem célja a mezőgazdasági digitalizációval és innovációval összefüggő képzésekkel, hogy valós problémákra találjanak megoldást, s az egyetemi modellváltás eredményeképpen kutatásaik eredményeit a piacon tudják szakképzett mérnökeik hasznosítani, a tudást használható értékké alakítani.


Az agrárium modern kihívásaira a technológiai fejlesztés adhat választ, hiszen ez az az innovációs megoldásokat biztosító terület, amely egyaránt képes növelni a hatékonyságot, és megfelelni a mind szigorúbb zöld elvárásoknak is. A technológiai fejlődés azonban új típusú tudást igényel, ezért van minden eddiginél nagyobb létjogosultsága az Egyetem képzésének, s az általuk képzett hallgatók kompetenciáinak.


Az agrárdigitalizációs szakmérnök munkakörében vezetői, szervezői és koordinációs feladatokat végez, a mezőgazdasági tevékenységek informatikai támogatásában. Informatikai megoldások kialakítása, bevezetése során kulcsfontosságú vezetői feladatokat tud ellátni, mivel a képzéssel mezőgazdasági ismereteit bővíti a terület modern informatikai ismereteivel. A képzés biztosítja a széleskörű (kellően átfogó, ugyanakkor szakterületileg speciális) ismeretek megszerzését, amelyek birtokában, valamint gyakorlati tapasztalatokkal felvértezve az itt végzett szakemberek képesek az agrárinformatikával kapcsolatos stratégiai és operatív menedzseri feladatok ellátására.


A korábbiaknál lényegesen keményebb elvárásrendszerrel, sokszor egymásnak ellentmondó feltételekkel kell szembenéznie az agrártermelésnek, amelynek egyszerre kell zöldnek és hatékonynak, versenyképesnek lennie. A látszólag feloldhatatlan ellentétre a digitalizáció és általában a modern technológiák és azok oktatása jelentik a megoldást.


A leendő hallgatók az alábbi kompetenciákat szerezhetik meg a képzésben:

  • Agrárinformatikai bevezetések: Képes válnak az informatikai szolgáltatások megértésére  és azokat specifikálására.
  • IT-változásmenedzsment: Olyan alapokat kapnak, amelyek hosszútávon segítik a munkájukat.
  • Adatból értéket előállítani: Megtanítják a precíziós mezőgazdasági eszközök, IoT eszközök adatelemzését.
  • Vállalatirányítási stratégia: Képesek lesznek az agrár-vállalatirányítási rendszerrel kapcsolatosan stratégiát alkotni.

Szakember szak leírása és jelentkezés: https://felveteli.sze.hu/agrardigitalizacios-szakember
Szakmérnök szak leírása és jelentkezés: https://felveteli.sze.hu/agrardigitalizacios-szakmernok
Szakfelelős: Dr. Teschner Gergely


Forrás: MNVH
Fotó: Széchenyi István Egyetem