A puszta új kincsei

majort
2022. 01. 15., szo – 08:55

A Hortobágyon teljes turisztikai megújulás várható. Már elérhetőek a Hortobágy megújulását szolgáló beruházások kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárások. A körszínt újjáépítik, a szekérállást és a pásztormúzeumot felújítják, épül egy új vásártérépület, utak épülnek, kitisztítják a Hortobágy folyó medrét és megújul a vízi színpad.


2021-ben teljes turisztikai megújulást szolgáló fejlesztések kezdődtek Hortobágyon – tájékoztatott közleményében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága. Mint írják, a vendégek az elmúlt évben többek között már birtokba vehették Mátán a mobil lelátót, az új lovas fogatokat, valamint elkészült a négy évszakos lovaspálya is. Új elektromos buszokkal közlekedhettek a Hortobágyi Vadaspark és a település központja között, tetszetős új közösségi tér alakult ki a látogatóközpont előtt. A Pusztai Állatpark látogatói új sétahídról figyelhették meg a bivalyokat. A munkálatok nagy része azonban még hátravan.


A pályázati célok megvalósítása új szakaszba lépett. A kivitelezési munkák folytatása érdekében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és Hortobágy Község Önkormányzata, mint közös ajánlatkérők közbeszerzési eljárásokat indítottak el építési beruházások tárgyában a Hortobágy – Világörökségünk a puszta elnevezésű projekthez kapcsolódóan. Az eljárások eredményeképp Hortobágy teljes turisztikai megújulása várható.


Az egyik ilyen közbeszerzési felhívásban Hortobágy település központi területe érintett. 


Itt a körszínt lebontanák és újjáépítenék, a szekérállást és a pásztormúzeumot felújítanák. Épülne egy új vásártérépület, valamint megújítanák a csárdakert zöldfelületeit is. Mindezek mellett tárológarázs és utak épülnének, valamint egyéb térelemeket is telepítenének.


A másik felhívás keretében valósulna meg egy déli bekötőút építése, a Hortobágy folyó medertisztítása. A meglévő vízi színpad megújulna és területét növelnék, a lelátóját pedig lebontják, és helyére egy átjáró nélküli, tizenkét soros, oldalán és közepén lépcsős, az előzőnél meredekebb nézőteret alakítanak ki, az első sorokban akadálymentes helyekkel. Mindezek mellett napvitorlával is felszerelik, amelyek le- és felszerelhetőek lesznek az időjárási igényeknek megfelelően. Kiegészítő munkálatokat végeznének a látogatóközpont épületében is.


A munkálatok várhatóan 2023 első negyedévében fejeződnek be. A fejlesztésekkel érintett létesítményeket korlátozottan lehet majd felkeresni, ezért a látogatók megértését kérik. A jövőre ötven éves Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megújult attrakciókkal és környezettel fogadja majd az érdeklődőket.


Forrás: HAON
Fotó: HAON