Magyar innovatív élelmezési fejlesztések- az ENSZ Élelmezési Rendszerek online találkozóján

majort
2022. 01. 26., sze – 11:51

Számos tényező miatt hosszútávon jelentősen növekedhet világszerte az élelmiszerfogyasztás. Erre jelenthet megoldást a kutatás-fejlesztési tevékenységünk eredményeként a beltéri vertikális farmtechnológia – jelentette ki Bencsik Dávid az ENSZ Élelmezési Rendszerek Nemzeti Koordinátorai számára összehívott online találkozón.


Az éghajlatváltozás, az urbanizáció, az édesvíz kapacitás csökkenése és a népességnövekedés súlyosan megterheli a szabadföldi gazdálkodást, miközben az élelmiszerfogyasztás évente 5 százalékkal, a következő tíz évben pedig várhatóan 50 százalékkal fog növekedni - hangsúlyozta Bencsik Dávid helyettes államtitkár, az ENSZ főtitkárhelyettese, Amina Mohammed által összehívott online találkozón.


Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, az ENSZ Élelmezési Rendszerek Nemzeti Koordinátoraként az uniós országok közül elsőként szólalt fel. Bencsik Dávid kiemelte, hogy a beltéri vertikális gazdálkodás napjainkban főként olyan luxustermékekre összpontosít, amelyek nem járulnak hozzá érdemben a globális élelmezési problémák megoldásához. A hazai innovációknak köszönhetően az ilyen termelési rendszerben előállított zöldség, gyümölcs és akár állati takarmány viszont jelentősen növelné az élelmezésbiztonságot, különösen a szélsőséges éghajlattal sújtott országokban.


A helyettes államtitkár beszámolt róla, hogy jelenleg is zajlik Budapesten egy Közép-Európában is egyedülálló zárt, körforgásos rendszerben működő, hulladékmentes városi beltéri növényfarm fejlesztése.


Hiszünk abban, hogy kitartó kutatás-fejlesztési tevékenységünk eredményeként a beltéri vertikális farmtechnológia világszerte megoldást jelenthet az éhezésre és a felszabaduló természet nagy részét rövidesen visszaadhatjuk a Földnek - zárta felszólalását Bencsik Dávid.

A konzultációt záró összefoglalójában az ENSZ főtitkárhelyettese külön kiemelte Magyarország élelmezésbiztonság érdekében tett erőfeszítéseit.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: margo.hu