Boldogkői finomságok a gönci barack hazájából

majort
2022. 03. 01., k – 09:44

150 évvel ezelőtt szerzett világhírnevet Párizsban a zemplénieknek a gönci kajszibarack. Az ott élők ma is büszkék arra, hogy a talaj, az időjárás és az éghajlat mellett az ő nemesítői tudásuk, kertészeti hagyományuk nyomán máig magas minőségű, zamatos gyümölcsöket szüretelhetnek és dolgozhatnak fel a térségben. Kmetz Ottó és családja folytatva a családi hagyományokat műveli a gyümölcsöst és készít kiváló minőségű, egészséges kézműves termékeket Boldogkőváralján.


Egy kedves ismerősöm ajánlására figyeltem föl erre a családi vállalkozásra, Boldogkőváralján. 


A település mindenki számára elsősorban váráról ismert, a helyi termelők számára nagy jelentőségő. hogy közel van hozzá Gönc, ami viszont kitűnő kajszibarack termőhelyként vált híressé. 


A talaj minősége itt kiváló, így más gyümölcsök termesztésére rendkívül alkalmas. Kmetz Ottó és családja is gyümölcsöket termel birtokán, amiből egy sikeres pályázatnak köszönhetően családi vállalkozást alakítottak. A családfőt, Ottót kérdeztem személyes találkozásunkkor. 


Hogy indult Nálatok a gyümölcstermesztés és hogyan vált családi vállalkozássá?

A barackkal való kapcsolatom közel 50 éves, hiszen édesapám, amikor az első 60 db kajszibarack fáját ültette én akkor még csak 2 éves voltam. A 70-es években főleg a TSZ-ek rendelkeztek ültetvényekkel, magántulajdonban ritka volt. Hétköznap édesapám lakatos kisiparosként dolgozott, de szombatonként családjával együtt a hobbijának hódolt, a gyümölcsösnek.


A barack szeretete, tisztelete innen indult és vált a saját hobbimmá. 23 évesen lett 1 hektár saját barackosom.


Akinek van gyermeke, az tudja, hogy milyen örömmel jár a nevelése, növekedése. Nincs ez másképp egy gyümölcsös esetében sem, mert minden évben sok örömet tud szerezni kora tavasztól késő őszig.


2018-as év változást hozott az életembe, a hobbi lett a fő tevékenységem, mely kiegészült egy kis családi gyümölcsfeldolgozó üzemmel. Melynek megvalósításában az Abaúj Leader által kiírt pályázaton elnyert támogatás volt segítségemre. 


2021-től egyéni vállalkozóként, Boldogkői Gyümölcskészítmények néven készítek szörpöket, lekvárokat, gyümölcsleveket, gyümölcssajtokat.


Hol jelentetek meg eddig a termékekkel?

A termékekkel 2021 augusztusától hétvégénként találkozhattak a kirándulók az Abaúj gyöngyszemeként emlegetett Boldogkői Várnál késő őszig. Valamint elkészült Facebook oldalunk is, melyet fiam segítségével folyamatosan frissítünk, képekkel látunk el (https://m.facebook.com/boldogkoigyumolcskeszitmenyek/ ).


Mitől különlegesek a Ti termékeitek?

Termékeink magas rost- gyümölcstartalommal, tartósítószer mentesen készülnek, friss, válogatott gyümölcsökből.

Jelenleg 13 féle termékünk van, terveink között szerepel, hogy 2022-ben minimum 28 félére szeretnék kínálatunkat bővíteni.  


A mai világban egyre nagyobb értéke van az egészséges élelmiszernek, melyet prémium minőségű kézműves termékek formájában vásárolhatunk meg, ezt teszik lehetővé az olyan a vidéken működő családi vállalkozások, mint Kmetz Ottó birtoka és kisüzeme, akik hisznek a minőségben és folyamatosan törekszenek arra, hogy vásárlóik számára minél egészségesebb élelmiszereket kínálhassanak egyre növekvő termékpalettájukon.


Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: Kmetz Ottó