Új termelői piac és tudásközpont nyílt Zalaegerszegen

majort
2022. 03. 02., sze – 09:22

A kormány vidékpolitikájának egyik célkitűzése, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa a kistermelőket, az értékesítési és a fejlesztési lehetőségeiket. A magyar vidék gerincét és önbecsülését ugyanis hosszú távon a sikeres családi vállalkozások adják - mondta országos főállatorvos kedden Zalaegerszegen, a Helyi termelői és kézműves piac - Göcsej tudásközpont megnyitóján.


Bognár Lajos a nemzeti vidékpolitikával kapcsolatban kifejtette, a kormány abból indul ki, hogy az eredményes nagyvállalatok mellett a vidék másik tartóoszlopát, a kis és közepes vállalkozásokat kell ösztönözni. „A kormány törekvése nemcsak a vidék megtartóképességét növeli, de ösztönzőleg hat a mezőgazdaságban egyre sürgetőbb nemzedékváltásra is”- tette hozzá. Emlékeztetett, a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiában is kiemelt figyelem hárul a kistermelőkre és a helyi termékek piacra jutására. Arról is szólt, hogy tavaly májusban változott meg a 2010-es kistermelői rendelet, amellyel könnyítették a kistermelővé válás feltételeit, és országossá növelték számukra a saját termékeik értékesítési lehetőségét. Megemlítette, hogy a közétkeztetés javítása érdekében egy tavalyi kormányrendeletben meghatározták, hogy a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalék, 2023-tól legalább 80 százaléknak kell lennie a rövid ellátási láncban beszerzett termékek, illetve a helyi élelmiszerek aránya.


Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kormány tíz éve úgy döntött országos szinten támogatja a termelői piacok létrejöttét, a lépésnek köszönhetően Zala megyében összesen tíz új piac létesült.


Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere ismertette: a most átadott piac 718 millió forintos beruházásból készült el.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda