Ökoturisztikai fejlesztések a Gerecse Natúrparkban

majort
2022. 03. 05., szo – 13:59

A Gerecse Natúrpark térsége természeti és környezeti szempontból kicsit eltér az ország többi natúrparkjától. Területén több természetvédelmi terület is van, ahol az évek alatt semmiféle emberi beavatkozás nem történt. A több szervezet összefogásával megvalósított kezdeményezés azt tűzte ki célul, hogy a térségben található természeti, épített értékek, egyedi tájértékek bemutathatók legyenek információs pontokon, mobil applikáción, térképen és kiadványban.


A LEADER Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása felhívás keretében 5 686 289 Ft támogatással valósultak meg az ökoturisztikai fejlesztések a Gerecse Natúrparkban.


A konzorciumi partnerek közös gondolkodása 10 éve kezdődött, azóta több projekt, esemény és konferencia szolgálja a Gerecse Natúrpark, mint térség fejlődését. Jelen projektben a partnerek által vállalt feladatok és tevékenységek összehangolják a natúrparkban még szükséges fejlesztéseket. A cél az volt, hogy nagyobb ismertséget szerezzen országos és nemzetközi szinten is a Gerecse Natúrpark.  Az értékek gyűjtése hosszú évek munkája volt, melyeket már csak minél szélesebb körben marketing csatornákon és installációkon kellett megjeleníteni.


Valamennyi konzorciumi partner részt vállalt a projekt megvalósításában. A Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség a Gerecse Natúrpark településeit, valamint az azt kibővítő LEADER térségek településeit bemutató - a korábbi adatgyűjtéseken alapuló - frissített Turisztikai kalauz elkészítésében működött közre 10 000 példányban. A kiadvány A5 méretű, valamennyi partner részesült belőle. 


Az Által-ér Szövetség 4 mobil információs tábla készítését valósította meg. Az információs táblák három oldalúak, a natúrparkok 4 pillérének tematikájában (természeti örökség, környezeti nevelés, turizmus, vidékfejlesztés) tartalmazzák az alapvető információkat. Ezek a táblák a teljes Gerecse Natúrpark térségben használhatóak lesznek majd, a térségben megnyitott ökoturisztikai látogatóközpontokban, erdei iskolákban, a natúrpark által szervezett rendezvényeken, és a térséghez tartozó településeken is. 


A Duna-Gerecse Nonprofit Kft elkészítette a térségi tematikus térképét. A térkép bemutatja a Gerecse Natúrpark településeit, látnivalóit magyar nyelven. 5000 példányban készült el, elérhető a tatai Tourinform irodában és a partnerek által szervezett rendezvényeken. Ezen kívül közreműködésükkel elkészült a Gerecse Natúrpark értékeinek okostelefonos bemutatása, Kiemelt szerepet kapnak a natúrpark értékei, települései, eseményei fotókkal, gömbpanorámás megjelenésekkel magyar és angol narrációval. A megjelenés kiegészült 4 db interaktív játékkal is.


A Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület natúrparki térségi rendezvényt bonyolított le  Csolnok településen 2021. szeptember 5-én. Ehhez kapcsolódott egy kisebb vásár, amely a natúrpark termékeket és szolgáltatásokat volt hivatott bemutatni. 15 termelő, kézműves és szolgáltató részére biztosítottak helyet a kis faházakban. A rendezvény alkalmas volt arra, hogy nagyobb ismeretséget szerezzen a Gerecse Natúrpark, mint térségnek, valamint az itt található termékeknek és szolgáltatásoknak. 


Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség
Szerző: Nagy Tamás
Fotó: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség