Pezsgő gazdasági élettel és fejlesztési lehetőségekkel bír Heves megye

majort
2022. 03. 05., szo – 14:02

Előremutató példával jár Heves megye azzal, hogy több mint 22 milliárd forintnyi fejlesztési igénnyel éltek az élelmiszerfeldolgozó üzemek komplex fejlesztéseik megvalósítására, így a megtermelt alapanyagokat helyben dolgozzák fel - mondta Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár gyöngyösi sajtótájékoztatóján.


Nagy lehetőségek előtt áll Heves megye, akárcsak az ország többi területe. Magyarország kormánya elkötelezett a vidék megerősítésében, megújításában és annak gazdasági fejlődésében, hiszen megháromszorozta az elmúlt időszakhoz képest a rendelkezésre álló támogatások mértékét. Már az átmeneti években biztosítja azt a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrást, amely kellő fedezetet és lehetőséget biztosít minden ágazat számára a különböző fejlesztések megvalósítására - jelentette ki Papp Zsolt György a gyöngyösi MATE Károly Róbert Campusán. 


Az Agárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai fóruma előtti sajtótájékoztatón a vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár azt mondta a megye sajátosságai kapcsán: remek előremutató példával jár Heves megye azzal, hogy több mint 22 milliárd forintnyi fejlesztési igénnyel éltek az élelmiszerfeldolgozó üzemek komplex fejlesztéseik megvalósítására, így a megtermelt alapanyagokat helyben dolgozzák fel.


A helyettes államtitkár ismertette, hogy a megyéből több mint 7 milliárd forint értékben, 39 önkormányzat nyújtott be pályázatot a külterületi útjai fejlesztésére. Azt gondolom, rendkívüli lehetőség, amikor települések összekötésében tudunk közreműködni - tette hozzá Papp Zsolt György.


Nem mehetünk el szó nélkül az őstermelők mellett: több mint 500 családi vállalkozás élt eddig ezzel közel 5 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatással a kisüzemek fejlesztésére. A számok azt mutatják, hogy a megye aktív, rendkívül pezsgő gazdasági élettel és fejlesztési lehetőségekkel bír - zárta szavait az agrártárca helyettes államtitkára.


Jakab István, az Országgyűlés alelnökének szavai szerint jelentős lendületvesztés következett volna be akkor, ha a magyar kormány nem biztosítja azt a többletforrást, amellyel fel tudtunk készülni az elkövetkező évekre. Kétszer ad, ki gyorsan ad - hozta a hasonlatot. A Magosz elnöke kifejtette: mire a többi EU-s tagállamban a fejlesztések intenzív szakaszba lépnek, addig hazánkban - egy részük - már be is fejeződik. A sajtótájékoztatót követő fórumon a KAP I-es, illetve II-es pillérében bekövetkező változásokról osztott meg részleteket a telt házas közönség előtt.


Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, köszöntő beszédében elmondta, hogy Heves megye 2-es választókerülete - 56 településéből szinte mindegyik ötezer fő alatti - nyertese volt az elmúlt évek kormányzati- és agrárpolitikájának. Szavai szerint a jelenlegi ciklus hozta a legtöbb előmenetelt a vidéknek. A honatya leszögezte: a falu értékes és értékteremtő településforma.


Szendrei László, a NAK heves megyei elnöke ismertette: Heves megyében mintegy 164 ezer hektárra adták be támogatási kérelmet. A megye a magyar mezőgazdaság esszenciája, hiszen itt a szőlő- és gyümölcstermesztéstől kezdve a szántóföldig minden megtalálható - jelentette ki.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda