Magyar pályázat a Nemek Közötti Egyenlőség Európai LEADER Díjáért folyó versenyben

majort
2022. 03. 11., p – 12:36

Március 8-án rendezte meg a LEADER France és az Európai LEADER Szövetség a Vidékfejlesztésért együttműködve a január végén meghirdetett Nemek Közötti Egyenlőség Európai LEADER Díjáért elismerések döntőjét a franciaországi Ploec l’Hermitageban. A felhívásra olyan pályázók jelentkezését várták, akik megvalósított projektjük által a vidéken élő nők helyzetét könnyítik meg.


A nők és férfiak közötti esélyegyenlőség biztosítása az Európai Unió egyik legfontosabb politikai célja. Az egyenlő esélyek biztosítására irányuló közösségi politika, változó tartalommal ugyan, de az európai integráció kezdete óta a Közösség napirendjén szerepel. Ennek érdekében a pályázati kiírást azzal a céllal hirdették meg, hogy szélesebb körben megismertessék a nők által az Európai Unióban alkalmazott innovatív megközelítéseket a munkaerőpiac, a szociális ellátások, az oktatás, a mezőgazdaság valamint a nők elleni erőszak mérséklésének területén és arra ösztönözzék a nőket, hogy merjenek vállalkozni.


Magyarországról az Aggteleki Nemzeti Park térségében található Trizs község szövetkezetét működtető nők fogtak össze, és pályáztak a díjért. A Trizsi Ízek Szociális Szövetkezet hagyományos eljárással készült lekvárok, szörpök és gyümölcssajtok készítésével és árusításával foglalkozik. A térségben a férfiak többsége otthonától távol dolgozik, így a nők magukra maradtak, sokan a közmunkaprogram keretében kerültek foglalkoztatásra. A szövetkezet létrehozásával képesek voltak önerőből, összefogással kilépni a közfoglalkoztatás rendszeréből, mert megteremtették saját munkahelyüket és olyan sikeres vállalkozást hoztak létre, amely megtalálta helyét a magyar piacon.


A Trizsi Ízek Szociális Szövetkezet projektje elnyerte a rendezvényt szervezők elismerését és a döntőbe jutott, ahol öt másik projekttel együtt mérethettette meg magát a szakértőkből álló bírálóbizottság előtt.


A március nyolcadikai eseményen a döntőbe jutott pályázók mutatták be az alábbi pályamunkáikat:

1.    Animáció és művészeti alkotás a nemek közötti egyenlőségről a vidéki területeken a tanórán kívül – Franciaországból
A program célja az volt, hogy teret kínáljanak az általános iskolás gyerekeknek a szabad művészi alkotásra az egyenlőség témakörében, valamint arra ösztökéljék a pedagógusokat, hogy a nemi sztereotípiákat kerüljék az oktatási gyakorlatban

2.     „ Bildungsoffensive”- Ausztriából
A program célja a munkahelyi elhelyezkedés támogatása volt női lakosság számára a tiroli térségben.

3.    A Svédországban élő migrációs hátterű nők integrációjáért- Svédországból
A program keretében az elmúlt évtizedben sikeresen integráltak migrációs hátterű nőket a társadalom különböző szektoraiba.

4.    „Concilia „-Spanyolországból
A projektben nyolc aragóniai LEADER csoport vett részt, a nők gazdasági és társadalmi helyzetének, életminőségének javítása érdekében.

5.    Fókuszban a Trizsi asszonyok – Magyarországról  

6.     A Só ökomúzeum –Franciaországból
A Mayott-i sóbányászati ökomúzeumot immár 20 éve mutatják be a látogatóknak a helyi asszonyok, akik kiállnak a természetvédelem mellett.

A magyar pályázatot, a trizsi asszonyok projektjét Demeter Adrienn képviselte és mutatta be a 300 fős nemzetközi nézőközönség előtt a konferencián. Öt percben ismertethette a pályázatot, a vállalkozás sikertörténetét, ami elismerést váltott ki a jelenlévők körében.


Az első helyezést A Svédországban élő migrációs hátterű nők integrációjáért elnevezésű pályamunkának, a második díjat a Spanyol Békéltetés pályázatának, míg a harmadik helyezést A Só ökomúzeum Francia pályázatának ítélte oda a bírálóbizottság.


A trizsi projekt ugyan nem ért el dobogós helyezést a versenyben, azonban a közeljövőben megjelenő kiadványban bemutatják a pályamunkát és a trizsi asszonyok sikeres összefogását, mint európai jó gyakorlatot, melyre méltán lehetünk büszkék. 


Szerző: Németh Tímea, MNVH