Mesés örökségünk: toronyépület a Cserhát szívében

majort
2022. 03. 20., v – 12:17

A 446 méteres Sasbércen, amely különben a Cserhát legmagasabb pontja, egy mesekönyvbe illó toronyházikó áll, a Sasbérci-kilátó. A Bujáktól csak egy kőhajításnyira, a Cserhát szívében emelkedő épületet gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos építette feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek bajor minta alapján 1921 körül.


A tervezője Franz Zell müncheni építész volt, a kivitelezést Gajdóczi Lajos gyöngyösi építési vállalkozó végezte.


Az alsó szinten egészen az 1950-es évekig erdész család lakott, az emelet szobáit pedig vadászatok során használták szállásként, pihenőként. Az 50-es évektől lakatlan torony állapota lassan, de biztosan romlott. 2001-ben kezdődött el a felújítása, 2002-ben pedig megnyitották a látogatók előtt. 2017-ben megújult a terasz, a torony belseje és közvetlen környezete is.


Mivel nem klasszikus nyitott, külső lépcsős kilátóról van szó, hanem csak az épület belsejében lehet feljutni, ahol múzeum is üzemel, így általában  áprilistól októberig lehet felmenni.


A kilátóteraszra belső fémlépcső vezet fel, ebből a lépcsőházból nyílnak a földszinti és a második emeleti szobák is. Az első emeletnek saját külső lépcsője van, külön bejárattal. A harmadik, legfelső emelet, azaz a kőtorony tetején álló, tulajdonképpeni vadászház zárt szobáiban erdészeti és helytörténeti kiállítást rendeztek be.


A Sasbérci kilátóból csodálatos kilátás tárul elénk a Börzsönytől egészen a Mátráig. Igazán szerencsések azok, akik jó időt fognak ki, ugyanis ekkor a Tátrát is meg lehet pillantani. A kilátónál padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére.


Megközelítése:

A Sasbérci kilátóhoz gyalog a 7 kilométer hosszú bujáki erdészeti tanösvényen keresztül juthatunk el, ahol az út során megtekinthetjük a Kálvária-hegyet és a bujáki várat is. Kerékpárral és autóval az aszfaltozott erdészeti magánutat vehetjük igénybe a kilátó nyitvatartási idejében, amelyen csak a sorompóig haladhatunk, azonban innen már csak 300 méterre található az épület.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Csodálatos Magyarország