Homokháti vízpótlás

majort
2022. 03. 27., v – 06:59

Mára a Duna-Tisza közi homokhátság déli területén is létfontosságúvá vált, a vízpótlás problémájának kezelése, mely Mórahalom térségében is az egyik kiemelt célkitűzés. Megoldása, évek óta, több fejlesztési ütem megvalósulásával zajlik.  Mórahalom Város Önkormányzata 15 éve kezdte el tervezni és végrehajtani a létfontosságú projektet, melynek célkitűzése a vízgazdálkodás javítása Magyarország vízhiánnyal egyik leginkább sújtott térségében, a Duna-Tisza közi homokhátságon. 


A projekt szakmai vezetője az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, mely szervezet, térségi felelősként, fontos résztvevője a vízellátási elképzelések, fejlesztések megvalósításának. 


A térségben alapvető fontosságú a felszíni vízkészletre alapozott vízpótlás megteremtése, hiszen jelenleg a felszíni és felszín alatti vízforrások nem elegendőek a mezőgazdasági tevékenység és a lakosság mindennapi életével kapcsolatos egyéb tevékenység folytatására, gyakori a vízhiány. Emellett a rövid idejű, nagy mennyiségű csapadék következményeként komoly belvízi, vízelvezetési problémák is fellépnek. 


A csapadékszegény időjárás esetén a projekt által érintett területekre vizet kell eljuttatni. A tervezett beavatkozás a Tisza folyó hasznosítható vízkészletére alapozva kívánja megoldani a térség felszíni vízpótlását. A kiépített infrastruktúra a vízpótlás mellett, vízvisszatartásra és vízelvezetésre is alkalmas. A vízpótlási útvonal egy több évtizede meglévő kettősműködésű vízpótló rendszer továbbfejlesztése, mely a belvíz elvezetési igények kielégítése mellett, az öntözővíz-ellátáson kívül halas tavi vízellátást, horgászati célú vízpótlást és olimpiai/nemzetközi evezős versenyeket is kiszolgáló Matyéri-tározó, mely Olimpiai Sportközpontként kiemelt országos létesítmény, vízpótlását is kiszolgálja.


A fejlesztést több lépcsőben, DAOP, Norvég Alap, majd IPA forrásból finanszírozták. Jelenleg a Magyar Kormány Öntözés-fejlesztés stratégiája alapján folyik a Homokháti vízpótlás III. ütem megvalósítása.

Szerző: Benkő Zsolt
Forrás: Mórahalom Város Önkormányzat, Csányi László alpolgármester, Ativizig
Fotó: Ativizig