Átadták a felújított Somlói várat

majort
2022. 03. 31., cs – 10:20

A Somlói vár Magyarország legkisebb történelmi borvidékének erődítménye. Tavaly júniusban ünnepélyes keretek között helyezték el a 700 éves vár felújításának alapkövét, 2022. március 25-én pedig átadták a felújított műemléket. A beruházás jóvoltából várhatóan 25-30-szorosára nő majd az idelátogatók száma.


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a kormány támogatja azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek a turizmus mellett a vendéglátás erősítését is célozzák. Mint mondta, a térség adottságaihoz képest eddig kevesen látogattak ide, de a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nőni fog az ide látogató turisták száma.


Kovács Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a térségben számos turisztikai fejlesztés történt az elmúlt időszakban: templomok, pincék újultak meg, felújították a Somló kapuja látogatóközpontot. Emlékeztetett: országszerte mintegy harminc kastély és vár újulhatott meg a Nemzeti Kastély- és Várprogramnak köszönhetően.


Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa elmondta, hogy a somlói várban megújult

  • a délnyugati kaszárnyaszárny és az oda vezető híd
  • a sütőház
  • interaktív kiállítást rendeztek be
  • megerősítették az alsóvárat.

Az erődítmény első, máig fennmaradt okleveles említése 1352-re datálódik. Rengeteg tulajdonosa volt, például a rettegett Csóron család, mely agyon sanyargatta, fosztogatta a környék lakóit. Birtokolta Bakócz Tamás egri püspök is, ekkor élte a vár a fénykorát.


A legérdekesebb, legregényesebb tulajdonosa Liszthy László irodalmár, rablólovag volt, kit gaztetteiért a bécsi törvényszék lefejeztetett. Utolsó katonai szerepét a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcban játszotta, amikor a Dunántúlt időlegesen megszálló felkelők hadianyag raktárául szolgált. Később sorsára hagyták, épületeinek köveit a könyörtelen időjárás viszontagságai mellett az 1820-ban létesített dobai kastély munkálataihoz hordták el jelentősebb mértékben.


A Somlói vár egy év alatt született újjá a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 310 millió forintból.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Vasvári Tamás/MTI