KAP szakmai fórum és Virágos Magyarország díjátadó Mohácson

majort
2022. 04. 01., p – 09:21

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium szakmai fórumsorozatot szervezett az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásai kapcsán, különös tekintettel a gazdálkodókat érintő jövőbeni változásokra, valamint a KAP stratégiai tervre. A rendezvénysorozat egyik állomása, március 30.-án Mohácson volt.


Rittlinger József, a NAK megyei elnöke köszöntötte gazdatársait és megköszönte a munkájukat és bizalmukat. A Virágos Magyarország nyertese idén egy baranyai település lett, Kisharsány, aminek a díját a rendezvény keretében adták át a Polgármesternek, az alpolgármesternek és a képviselő testület tagjainak. Az elnök úr szót ejtett még a Magyarok Kenyere programról is, megköszönte a gazdák adományait és elkötelezettségét, azt hogy támogatják a programot, egyben bíztatta is azokat akik még nem tettek felajánlást hogy tegyék meg, mert szükség van az adományokra. 


Dr. Hargitai János a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a háború miatt egy új kezdet, új ciklus várható. Beszélt a Mohács 500-as elnevezésű projektről és a hozzá tartozó infrastrukturális fejlesztésekről kiemelve a program jelentőségét. 


Ignácz Balázs a MÁK A KAP és a Nemzeti Agrártámogatási feladatok Végrehajtásáért Felelős Igazgatója felhívta a figyelmet a 80 %-ás forráskiegészítésre ami nagyban hozzá járul a vidék fejlődéséhez. Baranyában 2021-ben 31 milliárd forint került kifizetésre. A területalapú támogatások országszerte 96-98 %-ban már ki van fizetve. Az AKG-s pályázatok nagy része már elbírálták és a Támogatási Okírtaok már ki lettek küldve. 2022-ben egy fontos változást hozott a háború, így a parlagon hagyott területeket is be lehet fogni intenzív művelésbe. 


Cseh Tibor András a MAGOSZ megbízott főtitkára ismertette a földügyek legfontosabb változásait és beszélt a leginkább felmerülő kérdésekről, élő példákon keresztül bemutatva a problémákat. Bíztatta a gazdákat hogy bátran forduljanak a NAK-hoz, ahol segíteni tudnak nekik a problémájuk megoldásában.


Jakab István, a MAGOSZ elnöke és az Országgyűlés alelnöke beszélt a KAP előzményeiről, a tárgyalásokról és hogy mindig a gazdák érdekeit tartják fontosnak, és azt képviselik. Bemutatta a 2023-as időszaktól kezdődő változásokat és kérte, hogy tájékozódjanak a falugazdász hálózaton keresztül is ezekről, hogy mindenki pontos és jól összeállított kérelmeket tudjon majd beadni. Megköszönte a gazdák eddigi támogatását és kijelentette reméli, hogy tovább folytatódhat a közös munka.


Szerző: Sáhó-Rittlinger Anita
Fotó: Sáhó-Rittlinger Anita