Átadták a teljesen megújult Farmosi Madárvártát

majort
2022. 04. 04., h – 07:36

Az elmúlt 12 évben az Agrárminisztérium a tíz magyar nemzeti park igazgatósággal együttműködésben mintegy 78 milliárd forint felhasználásával valósított meg természetvédelmi beruházásokat, mellyel 320 ezer hektáron javítottuk a természeti környezetünk állapotát - mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a megújult Farmosi Madárvárta épület átadóján.


Rácz András kiemelte, megközelítően 700 ökoturisztikai létesítmény található hazánkban, melynek mintegy felét az igazgatóságok működtetik. A nemzeti parkokban évi 1,6 millióra nőtt regisztrált látogatószám is azt mutatja, meg kell felelnünk az egyre fokozódó társadalmi igényeknek. Mára már mi vagyunk a magyarországi ökoturizmus legnagyobb letéteményesei.


Egy nemrégiben megjelent közvélemény-kutatás alapján elmondható, hogy a magyar emberek 95 százaléka hallott már a nemzeti parkokról, 75 százalékuk pedig járt is már valamelyikben. Napjainkban az emberek tudatosan keresik az aktív kikapcsolódási lehetőségeket, melyeket hazánk tíz nemzeti park igazgatósága biztosít országszerte.


Az államtitkár hangsúlyozta, itt a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatási területén 34 létesítmény gazdagítja az ökoturisztikai, környezeti-nevelési kínálatot. A látogatószám megduplázódott a 12 évvel ezelőttihez képest, ma már több mint 200 ezer látogatót fogadnak évente a mintegy 5 milliárd forint felhasználásával megújult és karbantartott élő- és telephelyeken, látogatóközpontokban.


Rácz András elmondta, a 2010-es 4,5 milliárdhoz képest négyszeresére emelkedett a nemzeti parkok költségvetése, 2022-ben már 20 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Az igazgatóságok munkatársainak létszáma megduplázódott, 2010-hez képest 693-ról 1372-re emelkedett. A nemzeti parkokban a védett gyepeket karbantartó, őshonos magyar haszonállatok állománya 14 ezres egyedszámmal 45 %-kal emelkedett ebben az időszakban – tette hozzá.


2010-ben hoztuk létre a Nemzeti Parki Termék védjegyet, melyben a nemzeti parkok területein élő, dolgozó helyi alapanyagokból készült, 222 termelő mintegy 1000 terméke nyerte el a védjegyet. Ezzel segítjük a piacra jutást, az értékesítést, a helyben maradást, a falusi önfoglalkoztatást – sorolta az államtitkár.


Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarországon 850 ezer hektár országos jelentőségű, védett természeti terület található, 2 millió hektár Natura 2000 terület, ezzel hazánk közel egyharmada természet közeli állapotban maradt fent. Az elmúlt tizenkét évben 82 új természetvédelmi területet hirdettünk ki mintegy 4200 hektáros kiterjedéssel - közölte Rácz András.


Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kiemelte, egy természetvédelmi, kutatói szempontból igen értékes helyen valósult meg a mostani beruházás.  Az Igazgatóság az állami természetvédelem keretében a nemzeti parkon kívül 8 tájvédelmi körzet, 38 természetvédelmi terület és Natura 2000-es területek gondozását látja el. Alapfeladataik közé tartozik a természeti értékek megőrzése, bemutatása, a természetgazdálkodás megvalósítása. Ez a munka, a most zárult projektek által is, állami és pályázati forrásokból valósul meg – fogalmazott.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Turizmusonline