Generációváltást segítő támogatások

majort
2022. 04. 05., k – 09:06

Jelentős támogatásra számíthatnak a következő európai uniós finanszírozási ciklusban a fiatal mezőgazdasági termelők. Az Európai Bizottság előtt lévő stratégiai tervben – amely a 2027-ig szóló közös agrárpolitika forrásainak hazai felhasználását foglalja össze – a kormányzat a már meglévő konstrukciók mellett további támogatási elemeket is tartogat a 40 év alatti termelők részére.


Nagy István agrárminiszter emlékeztetett rá, hogy a termelői generációváltás ösztönzésére szolgáló intézkedéseket a Vidékfejlesztési program külön alprogramban foglalta össze, amelynek alapján a fiatal gazdák a beruházásokat támogató pályázatokban az alaptámogatási intenzitáson felül 10 százalékponttal növelt támogatásra jogosultak.


– A programban új elemként jelenik meg a gazdaságátadás támogatása, amivel célunk annak ösztönzése, hogy a nyugdíjkorhatárhoz közel álló gazdálkodók mezőgazdasági üzemeit fiatalabb termelők vegyék át. A gazdaságátadásban részt vevők a beruházási támogatásokat illetően is többlettámogatásban részesülnek majd – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.


Nagy István hozzátette: a fiatalok elindulását az európai uniós források mellett a kedvezményes finanszírozási konstrukciók is segítik. Az agrár Széchenyi beruházási hitel Go konstrukcióban maximálisan egymilliárd forintot lehet felvenni, legfeljebb tízéves futamidőre. Kamata évente fix 0,5 százalék, a saját erő a beruházási költségek 10 százaléka, és a hitelhez az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége kapcsolódik, 0,5–1 százalékos díjért.


Forrás: Petőfi Népe
Fotó: Helló Vidék