Sok gyermek arcára varázsolt mosolyt Magyarbánhegyesen a Vidékfejlesztési Program

majort
2022. 04. 05., k – 09:09

Az Erősödő Családi Kötelékekért Alapítvány Magyarbánhegyes településen működik. Ez a község Dél-Békés elmaradott térségéhez tartozik, ahol az átlagosnál is nagyobb a csonka, vagy a megélhetési nehézségekkel küzdő családok száma. Itt a mindennapi problémák olyan mély sebeket ejtenek, melyek hatását csak folyamatos segítségnyújtással, támogatással tudják csökkenteni.


Az Alapítvány főként a Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Magyarbánhegyesi Tagintézmény tanulóinak hétköznapjait szeretné gondtalanabbá tenni. Ennek az intézménynek a fő tevékenysége a kiemelt figyelmet igénylő tanulók nevelése-oktatása, feladata a sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok óvodai és iskolai rendszerben történő ellátása. Tanulóik jelentős része hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű, közülük sokan állami gondozottak is. 


Az alapítvány célja, hogy tevékeny, közösségépítő hatású foglalkozások keretében támogassák az iskola oktató-nevelő munkáját, tartalmas szabadidős foglalkozásokat kínáljanak a gyermekeknek. Igyekeznek olyan programokat szervezni a gyerekeknek, amelyek meghatározó élményt nyújthatnak számukra.


Ezeknek a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek nagyon kevés lehetőségük van arra, hogy méltó versenyeken méressék meg tudásukat, tehetségüket, ezért az alapítvány évek óta lehetőséget teremt erre. Az önkénteseik által szervezett versenyeken nemcsak a saját tanítványaik, hanem a régió bármely sajátos nevelési igényű gyermeke részt vehet.  A 2021/2022-es tanévbe három versenyt támogattak: III. Farkas Zsuzsi Szépírás Versenyt, IV. MaSNI Versmondó Versenyt és a III. Szín-Te Kulturális Összejövetelt, melyet színjátszó és tánccsoportok részére szerveztek. Az alapítvány támogatásával színvonalasabbak lettek ezek a rendezvények.


Az általuk támogatottak csoportjába tartoznak óvodás kortól egész fiatal-felnőttkorig a gyerekek, fiatalok, és munkájukkal nemcsak az egyént, hanem a családjaikat is mentorálják.


Az alapítvány támogatási kérelmet nyújtott be a Kertészek Földje LEADER Akciócsoport Egyesülethez, hiszen a tevékenységükhöz szerettek volna eszközöket beszerezni. A VP6-19.2.1.-49-5-17 kódszámú, KERTÉSZEK FÖLDJE AKCIÓCSOPORT Egyesület - Példamutató társadalmi tevékenységek támogatása pályázat keretében 2 101 064 Forint támogatást kaptak eszközbeszerzésre. A támogatással ismét érvényesült a LEADER program célkitűzése, a helyi problémákat, ötleteket helyben kezelték. 


De lássuk mire is fordította az alapítvány a támogatás összegét:

A szervezet az iskolával együttműködve évről évre kiemelt figyelmet fordít a megemlékezésekre. Az ilyen alkalmakkor bemutatásra kerülő rövid műsorok, táncok bármely más – akár nem gyógypedagógiai – intézményben is megállnák helyüket, mentoráltjaik élményként élik meg ezeket az eseményeket, kiváltságot jelent számukra a részvétel. Az eredményes felkészüléshez, szerepléshez nemcsak a pedagógusok és tanulóink áldozatos munkájára van szükség, hanem elengedhetetlen a megfelelő technikai feltétel is. A pályázati támogatásból megvásárolt 3 db JBL hangszóró lehetőséget biztosít a megfelelő színvonalú hangosításra, legyen az bármely iskolai ünnepség, megemlékezés vagy kollégiumi rendezvény.


Alapítvány kiemelt figyelmet szentel az intézményben tanuló gyermekek és az ott dolgozók egészségmegőrzésére is. A hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekek körében különösen magas a légzőszervi problémákkal küzdők száma. A támogatás keretében beszerzett parajdi, illetve himalájai sóval, RGB színterápiával működő sófal különösen a téli hónapokban javíthatja a közösségben élők közérzetét, fejtheti ki egészségvédő hatását. Mivel ezen az eszközök egy része könnyen mobilizálható, így az óvodai csoportszobáktól kezdve, a tantermekig, fejlesztő szobákig tetszőlegesen alkalmazható.


Ezek mellett a gyermekek mozgásfejlesztését segítő eszközöket is beszerzett az Alapítvány a LEADER támogatásból.


Az óvodás és alsós korosztály mozgásigényének kielégítése mellett számos pozitív hatása van a trambulinon való ugrálásnak a fejlődő szervezetre. Fejleszti a mozgáskoordinációt, így hosszú távon az agyi fejlődésre is pozitív hatást fejt ki. A trambulinon való ugrálás összerendezett mozgásformát igényel, ennek elsajátítása közben új képességeket tanul a gyermek, melynek köszönhetően az önbizalma is erősödhet. Ezért az alapítvány munkatársai számára a Capetan selector lime 366 cm trambulin a támogatás keretében történő beszerzése kiemelt fontosságú volt a projekt keretében.


Csakúgy , mint a Happy hop 13 az 1-ben lovagváras légvár, mely tavasztól őszig különösen alkalmas a kisebb gyermekek mozgásigényének változatosabb kielégítésére. A szabadban történő ugrándozás fejleszti a fejlődő szervezet izmait, erősíti a légző-és keringési rendszerüket. A gyermekek egyensúlyérzékének fejlesztésére is kifejezetten alkalmas. A játékos mozgásnak köszönhetően a gyermek sikerélményekkel gazdagodhat, mely hatással lehet a személyiségfejlődésére is.


A mobilizálható mászófal beszerzése abszolút sikernek számít egy gyógypedagógiai intézmény számára. A mozgásigény változatosabb kielégítése mellett számos kedvező hatást fejthet ki a mászók számára. Az összetettebb mozgásforma kivitelezése javíthatja koncentrációs képességeiket is, amelyeket akár a tanulási folyamatokban is tudnak majd hasznosítani. A mozgáskoordináció fejlesztésének is kiváló eszköze lehet a mászófal, hiszen a szem-kéz koordináció szükséges e sikeres tevékenységhez. A mászás közben összehangolt szellemi és fizikai tevékenységre van szükség, ezáltal a mászófalat rendszeresen használók problémamegoldó készségeik is fejleszthetők. 


Magyarbánhegyesen a Vidékfejlesztési Program nagyon sok gyermek arcára varázsolt mosolyt.  A projekt jól bemutatja, hogy a Vidékfejlesztési Program tud segíteni a társadalmi felelőségvállalásban is. A LEADER program előnye, hogy a döntések helyben születnek, ahol szinte személyesen ismerik a pályázókat, tevékenységüket, a döntéshozók látják, tapasztalják a projektek szükségességét.  

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert