Öt magyarországi jó gyakorlattal gyarapodott az Európai Vidékfejlesztési Hálózat gyűjteménye

majort
2022. 04. 08., p – 13:31


Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) a vidékfejlesztési politikák gyakorlati működésével kapcsolatos ötletek és tapasztalatok megosztásának központja, amely megkönnyíti a tudásmegosztást és a hálózatépítést az összes vidéki érdekelt fél között az EU-ban. Bemutatja, hogy a vidékfejlesztési programok, projektek és kezdeményezések hogyan működnek a gyakorlatban, és hogyan lehet ezeket továbbfejleszteni és alkalmazni más területeken.


Ma már az Európai Unió számára is nyilvánvaló, hogy a regionális innovációs stratégiák összefüggésében a vidéki területeknek alapvető szerepet kell játszaniuk, nem csupán nyersanyagforrásként és az egyes projektek helyszíneként, hanem valódi partnerekként és az innováció mozgatórugóiként is. Emellett egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a regionális fejlesztési politikák és az innovációs stratégiák fenntartásához és továbbfejlesztéséhez szükséges jó gyakorlatok megosztására.


Ennek megfelelően az ENRD munkájának célja, hogy mindenkit bevonjon és elérjen, aki érdeklődik és elkötelezett az európai vidékfejlesztés iránt, bemutassa az egyes országok és együttműködő szervezetek jó gyakorlatait.


A Hálózat szoros együttműködést ápol a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal, az elmúlt években számos magyar példát emelt be az európai jógyakorlatok gyűjteményébe, megosztva azok sikerét és ajánlva azokat a tagállamok figyelmébe, mint követendő mintát.


A most, újonnan bekerült öt vidékfejlesztési sikertörtént között megtalálható Xavér András családigazdasága, sertéstelepének fejlesztése, a Majsai Kertészeti Kft. melegház technológiájának modernizációja, Kiss Péter biogazdálkodó, aki vállalkozása tároláskapacitását fejleszthette, a Rural Quality márka bővítése Magyarországon, valamint egy családi tulajdonú pincészet, az Agárdi Csóbor Kft. teljesítményének növelése.


A magyar és európai jó gyakorlatokról részletesen az Európai Vidékfejlesztési Hálózat honlapján olvashatunk:
https://enrd-ec-europa-eu.translate.goog/projects-practice/agardi-csobor-ltd-expanding-production-capacity-family-owned-winery_en?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=op,sc


Szerző: MNVH
Fotó: ENRD