2022-ben is keresik Magyarország legszebb konyhakertjeit és balkonjait

majort
2022. 04. 23., szo – 08:25

Ismét meghirdették „A legszebb konyhakertek” című, Magyar Örökség-díjas országos programot. A 2013-ban indult kezdeményezés célja az otthoni kertgazdálkodás népszerűsítése a lakosság körében, valamint, hogy a kertművelők munkája – a versenynek köszönhetően – elismerést kapjon, és példájukat követve minél többen kapjanak kedvet ehhez a szép és hasznos hobbihoz.


A nevezők száma évről-évre nő, ami azt mutatja, hogy egyre többen látják be: a mindennapi egészségünkhöz szükséges zöldség, gyümölcs és zöldfűszer mennyiségét akár maguknak is megtermelhetik, éljenek kár kertesházban, akár lakóközösségben, ahol balkonjukon, vagy közösségi kertjükben kertészkedhetnek.

A megmérettetésre hét kategóriában van lehetőség nevezni:

1. Balkon – Erkélyen kialakított
2. Mini – 50 m2 alatt
3. Normál – 50 m2 felett
4. Zártkert 1. – Zöldséges
5. Zártkert 2. – Gyümölcsös
6. Zártkert 3. – Vegyes
7. Közösségi – óvodák, iskolák, csoportok

A kialakult vírus helyzet még inkább ráirányította a figyelmet a település szintű önellátás és az otthoni kertművelés fontosságára. Az elmúlt években 771 településről 92.064 kertművelő munkáját értékelhették és 387 db Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat adhattak át. A programban résztvevő kertművelők hatására, tanácsaik eredményeként az elmúlt években 28.126 db új konyhakertet alakítottak ki országszerte.


A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között.

A jelentkezés részletei a http://www.alegszebbkonyhakertek.hu oldalon érhetők el.
 
Forrás: a legszebb konyhakertek.hu
Fotó: a legszebb konyhakertek.hu