Hogyan segít a LEADER Program a családi gazdálkodóknak- egy Gyulai gazdálkodó története

majort
2022. 04. 29., p – 09:14

Béres Imre gyulai gazda, őstermelőként több mint 30 éve foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel Gyula és Elek települések között fekvő földjein. Gazdaságának központja is a két várost összekötő külterületi út mellett található. Egy tájékoztató fórumon szerzett tudomást arról, hogy a helyi LEADER akciócsoport, a Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület pályázati felhívása támogatást nyújthat családi gazdaságának.


A rendszerváltást megelőzően, Béres Imre szülei és nagyszülei háztáji gazdálkodással foglalkoztak, a termelőszövetkezetek létrehozása előtt pedig teljes mértékben magángazdálkodásból éltek. Imre a gazdaság termőföldjein mai is kukoricát, búzát és napraforgót termel családjával. A gazdaságot, mint egy családi „örökséget” működteti, és az évek során egyre több feladatba vonta be gyermekeit is. Célja, hogy a későbbiekben teljes mértékben átadja a gazdaságot a gyermekeinek és vejének, akik felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik. Ő maga a gazdálkodással párhuzamosan szerezte meg a különböző képesítéseket, mint például a középfokú vállalkozói, illetve a növényvédelmi szakmunkás képzettséget. 


Nemrégiben egy tájékoztató fórumon szerzett tudomást arról, hogy a helyi LEADER akciócsoportnak, a Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesületnek mely pályázati felhívása nyújthat támogatást családi gazdaságának további fejlesztési elképzeléseik megvalósításához. A VP6-19.2.2.-65-8-4.1-20 kódszámú, Szolgáltatások fejlesztése, beruházások támogatása című felhívásra sikeresen pályázott, és ennek keretében saját eszköz beszerzésre kapott támogatást. Korábban termőföldjei művelését elsősorban bérelt eszközökkel végezte.  A sikeres projekt megvalósítás keretében egy Lemken Heliodor 9/500 KA típusú rövidtárcsát vásárolt, amely alkalmas nyári tarlóhántásra, az alapművelés elmunkálására és a szármaradványok talajba forgatására. A megvásárolt eszközön a tárcsalapok két párhuzamos gerendelyen helyezkednek el, és tökéletes átfedésben dolgozva jól átművelik a talajt a tarlóhántás során elvárt 6-14 cm munkamélységben. A beszerzett eszköz eleget tesz a nedvességmegőrző technológia kívánalmainak, hiszen a tárcsalapok által művelt talaj lezárásához szükséges csőpálcás/laposvas henger is megtalálható rajta, ezzel hozzájárulva a környezetvédelmi szempontotok érvényesüléséhez. 


Béres Imre tervei szerint a rövidtárcsa hozzáadott értéke nem csak a munka minőségében, hanem a termény mennyiségében is javulást hoz majd, mivel az ezzel a tárcsával készített magágy kedvezőbb csírázási és tápanyag felvételi alapot nyújt a növények számára. Beszélgetésünk során megemlítette, hogy a környékbeli gazdák közösségét ismerve biztos benne, hogy lesz alkalma számukra részletesen ismertetni az eszközt és tapasztalataik cseréjével kölcsönösen segíteni egymás munkáját. A LEADER-en keresztül olyan eszközhöz jutott hozzá a családi gazdasága, amely évekig hasznos társa lesz a földművelésben neki és a gyermekeinek. 


Azok közé az emberek közé tartozik, akik fontosnak tartják a vidéki, - tanyasi élet népszerűsítését, bemutatását, ezen életforma fenntartását, megőrzését. Ebben a szellemben nevelte gyermekeit és nagy örömmel támogatta őket, amikor úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a családi gazdasághoz.  A története jó példája annak, hogy a LEADER csoportok helyben hogyan tudnak hozzájárulni egy család, több generációjának boldogulásához.


Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert