A Lukács család gyarapodó baromfinevelő vállalkozása, avagy sikeres fejlesztés a Vidékfejlesztési Programban

majort
2022. 05. 01., v – 06:59

A Lukács család már több, mint 20 éve foglalkozik brojlercsirke nevelésével, mely tevékenységet 2018 óta családi gazdálkodókként végzik. Jelenleg két telepen működik a gazdaságuk, melyeken összesen, éves szinten több mint 500 000 első osztályú pecsenyecsirkét nevelnek hazai piacra.


Gazdaságuk folyamatos fejlesztését az első időszakban saját forrásból fedezték, azonban a versenyképesség növelése és a piaci igények professzionális módon történő kielégítése érdekében a Vidékfejlesztési Program nyújtotta pályázati lehetőségeket folyamatosan figyelték és a számukra kedvező lehetőségekre támogatási kérelmet nyújtottak be. Ennek eredményeként 2016-ban sikeresen pályáztak a Baromfitartó telepek korszerűsítése elnevezésű - VP2-4.1.1.2-16 kódszámú felhívásra, melynek keretében a Gyula-dénesmajori telepükön 2 db új baromfinevelő épületet alakítottak ki a működéshez szükséges tartástechnológia beszerzésével, melyek összesen 2000 m2-t meghaladó új kapacitást jelentett vállalkozásuk számára, így közel 60 %-al tudták növelni a telepen egyidejűleg nevelhető csirkeállományt.


Gazdaságuk fejlesztése érdekében a gyulai telepükre tervezett beruházást megelőzően szintén 2016-ban egy kisvágóhíd megvalósítására nyújtottak be támogatási kérelmet a Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elő segítésé a feldolgozásban elnevezésű, VP-3-4.2.1-15 kódszámú felhívásra. A projekt célja a saját gazdaságukban megtermelt, ellenőrzött minőségű hazai baromfi feldolgozása helyi, térségi és országos piacokra. Ennek érdekében valósították meg a közel 180 m-es feldolgozó üzemüket. A projekt részét képezte az üzem kialakításán felül a működéshez szükséges technológiai eszközök beszerzése is. Az üzem kapacitása, hetente 2000 baromfi feldolgozására elegendő. Itt helyben végzik a vágást és a csirkék teljes, konyhakész feldolgozását is.


A projekt sikerességét támasztja alá, hogy az előállított magas minőségnek köszönhetően hazánk egyik legnagyobb HORECA beszállítójának partnerévé tudtak válni, így a megnövelt kapacitásokat folyamatosan ki tudják használni.


A korábbi évek sikeres beruházásainak köszönhetően gazdaságuk számára biztosítani tudták a sikeres és eredményes működés feltételeit, azonban a versenyképességük fenntartása és a növekvő piaci igények kielégítése érdekében 2020-ban újabb beruházás megvalósítására nyújtottak be támogatási kérelmet az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című, VP2-4.1.1.-20 kódszámú felhívásra. A projekt célja a saját forrásból megvásárolt új, sarkadi telephelyükön 2 db, egyenként 1600 m-t meghaladó hasznos alapterületű baromfinevelő épület kialakítása a kapcsolódó tartástechnológiák beszerzésével. Fejlesztésük célja részben a teljesítményük növelése, részben a tartási körülmények modernizálása, ezáltal a költséghatékonyság és a minőség további fokozása volt. Jelen projekt megvalósítása még folyamatban van, előre láthatólag 2022. év végére a fejlesztéssel érintett telephelyükön ólanként 22 000 db baromfi nevelésére alkalmas új és korszerű létesítménnyel rendelkeznek majd.


A fenti fejlesztések mindegyikében különösen nagy hangsúlyt fektettek a megújuló energia alkalmazására, így a mind a gyulai, mind a sarkadi telepen az épületek fűtését biomassza kazánok végzik, továbbá a gyulai telepükön levő kisvágóhíd és két új épület villamos áram szükségletének fedezésére egy 12,5 és egy 37 kW kapacitású napelemes rendszert  telepítettek, míg a sarkadi telep esetében egy 50 kW napelemes rendszer kiépítését tervezik.


Beruházásuk a gazdaságuk fejlesztése, a hazai élelmiszeripar erősítése mellett a helyi foglalkoztatási helyzet javítását is szolgálja, mivel a fent említett három projekt eredményeként 5 fő új munkahelyet tudnak létrehozni. Fejlesztési elképzeléseik megvalósítása érdekében összesen 473 250 465 Ft vissza nem térítendő támogatást nyertek el a Vidékfejlesztési Program keretében.

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert