Cáki pincék, az alpokaljai falvacska lenyűgöző műemlékei

majort
2022. 05. 15., v – 06:46

Cák a Kőszegi-hegység lábánál, Kőszegtől 5 kilométerre fekvő apró település. Lakói hosszú-hosszú időn át főképp mezőgazdasággal, azon belül szőlőtermeléssel foglalkoztak. A mesebeli, zsúpfedeles pincék nagyrészt a 19. század elején épültek. Faluk boronafal, gesztenye vagy tölgy gerendákból készült.


Az 1890-es évekig virágkorát élte itt a borászat, amikor azonban végigsöpört az országban a filoxérajárvány, elpusztította a szőlőültetvényeket.  A következő években kisebb arányban újratelepítették ugyan a tőkéket Cákon is, de a terület nagy részére inkább gesztenye- és gyümölcsfákat ültettek.


A présházak általában egyterűek, földes padozatúak, boronafalúak, ollólábas, szelemenes tetőszerkezetűek. A szelemenes tetőszerkezet azt jelenti, hogy az orom alatt végigfutó gerenda, azaz szelemen, tartja a tető súlyát, és ezzel mentesíti a falakat az oldalirányú nyomástól. A szelemen alátámasztásának több változata ismeretes. A Nyugat-Dunántúlra jellemzően a cáki présházak esetében ollólábak tartják a szelement. Ez a fajta kettős erősítés a tető vázát rendkívül szilárddá teszi.


Gerincüket sározott zsúp fedi. Bejáratuk a rövid oldalon van, homlokzati bejáratosak. Csonkakontyos tetejük kinyúlik, előreugrik a homlokzat elé. Esővédett, munkavégzésre vagy megpihenésre alkalmas hely alakul ki így a bejárat előtt, melyet sokszor nagy, lapos kőlapokkal borítottak. A falakat agyaggal tapasztották. A kiálló boronavégeket gyakran tapasztás nélkül hagyták, előfordult, hogy földfestékkel vörösre színezték.


A pincesor Szabadtéri Néprajzi Múzeumként funkcionál.


Műemléki felmérése már 1962-ben megtörtént, de sajnálatos módon azóta is bontottak le néhányat belőle. Egyes esetekben még a szőlészetben, borászatban használatos, hagyományos eszközök is fellelhetők.


Megközelítés: Cákra érkezve a hegy felé tartva menjünk keresztül a településen. Táblák is segítik az eligazodást.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Zsuzsa Baditzné Horgosi