Gazdálkodók a Kárpát-medencében: Házi lekvárok és szörpök Benéből

majort
2022. 05. 19., cs – 12:14

Házi lekvárokkal és szörpökkel várja az érdeklődőket Kárpátalján, Benében a Milekvárunk csapata. A Bábel család három nemzedéke közösen készíti a hagyományos ízvilágú termékeket. Bábel Zsuzsannával beszélgetett a Tájgazda tudósítója a Milekvárunk munkájáról.


Zsuzsa családjában nagy hagyománya van a lekvárfőzésnek. A munkában a család három nemzedéke vesz részt a nagymamáktól Zsuzsannán és férjén át két fiúgyermekükig. Milekvárunk – kézműves lekvárok és szörpök névre keresztelt termékeiket épp egy évvel ezelőtt ismerhette meg a vevőközönség. 


A Milekvárunk csapata elsősorban a közvetlen környezetükben megtermő gyümölcsöket használja. Bene és környéke kedvező természeti és földrajzi adottságokkal rendelkezik, így a jelenleg használt 15 gyümölcsfajtából mindössze kettőt, a fekete és a vörös áfonyát szerzik be másutt. 


A lekvárfőzések időszaka az eper érésekor kezdődik. Ezt követik sorban a szezonális gyümölcsök, nevezetesen: málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, fekete- és piros ribizli, fekete áfonya, vörös áfonya, birsalma, alma, szeder, csipkebogyó, végül a szilva. A gyümölcsöket hagyományos módon, egy 70 literes üstben főzik. Bár a lekvár egyik fő jellemzője, hogy édes, a Milekvárunknál csak minimális mennyiségű cukrot adnak a gyümölcshöz. Így érik el, hogy ne legyen émelyítően édes, hanem jól érződjön a gyümölcs saját íze. Minden főzésnél odafigyelnek a gyümölcs természetes cukortartalmára is, ami a csapadék és a napsütés mennyisége miatt minden évben más. Vagyis nem ragaszkodnak egy bizonyos gyümölcs/cukor arányhoz. S ha már édesítés. Bábelék hozzáadott cukor nélkül, steviával édesített lekvárt is kínálnak a vásárlóknak. Ezek az eper, az őszi- és a sárgabarack, az alma, a csipkebogyó, az áfonya és a szilva. 


A lekvárokon kívül a magas létartalmú gyümölcsökből (eper, málna, meggy) szörpök is készülnek. A kínálatban ezeken kívül akác, bodza, hárs, citromfű, menta és levendulaszörpöt is találunk. 


Aki érdeklődik a Bábel család termékei iránt, követheti a Milekvárunk Facebook-oldalát, ahol lekvárral készülő hagyományos ételek és sütemények receptjei is megtalálhatók. 


Forrás: Tájgazda
Fotó: facebook.com/Milekvárunk-Kézműves-lekvárok-és-szörpök