Fejlesztések Gajgonya tanyán

majort
2022. 05. 22., v – 07:01

Balástya külterületén találhatóak a Gajgonya tanyák, melyek döntő részén zöldségtermesztéssel foglalkoznak. Itt él Farkas Aranka és családja, akik cukkínit és barackot termesztenek. A Vidékfejlesztési Program támogatásával a család számos fejlesztést valósított meg, modernizálva a tanyát, a nagyszülői örökséget.


Balástya település nagy kiterjedésű külterületén, még ma is sok a lakott tanya van, ahol leginkább zöldség, gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. Az elmúlt időszakban több pályázati fejlesztés kapcsán találkoztam a balástyai Farkas Arankával. Arankáék gazdaságában főleg cukkíni termesztéssel és a szülőket támogatva, őszibarack termesztéssel foglalkoznak. Egy tanyán mindig van mit fejleszteni, szépíteni, ezért úgy döntöttek, hogy kihasználják a pályázati lehetőségeket. 


A Vidékfejlesztési Program forrásából támogatást nyertek el, egy 9,9 kW teljesítményű napelemes rendszer telepítésére, mely fedezi a tanya áramfelhasználását. E mellett az Agrárminisztérium által támogatott, Tanyafejlesztési Program támogatását is elnyerték, mely az önerővel együtt újabb fejlesztést tesz lehetővé, mely jelenleg is folyamatban van. Így elkészülhet a melléképület felújítása, a tető és a nyílászárók cseréje, valamint egy zöldség előkészítő helyiség kialakítása. Beszerezhettek egy függesztett permetező gépet és kivitelezés alatt van egy új kerítés szakasz kialakítása, hagyományos léckerítés formájában. 


Mindezekkel Aranka és családja komoly lépéseket tettek a tanyás ingatlan fejlesztésére, és vannak további terveik is. Van még felújításra váró melléképületük, az egykori istálló, illetve egy ivóvíz kút fúrásán gondolkoznak, mivel a víz ellátottság jelenleg nem megoldott.


Folyamatosan fejlesztik a Balástya Község külterületén található egyik Gajgonya tanyát, mellyel a nagyszülők és szülök, mezőgazdasági tevékenységét, örökségét viszik tovább.
 
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt