Bojtocska Manufaktúra, illatos ápolás a természetesen

majort
2022. 05. 24., k – 13:49

Árgyelán Erzsébetet gyermekkora óta érdekelte a kézművesség, az egyedi készítésű házi termékek. Fiatal korában több kézműves szakmával is megismerkedett (szövés, nemezelés, batikolás, linóleummetszés, tűzzománc stb.). Ma már a Bojtocska Manufaktúra tulajdonosaként gyógynövényekkel kevert szappanokat, olajos macerátumokat, illóolajos fürdősókat, szőlőmagolaj alapú ajakíreket, valamint a leginkább gyerekek körében népszerű viszont a bőrre jótékony hatású fürdőbombákat készít.


Eredeti szakmája népművelő és andragógus, így a művelődés területén eltöltött majdnem 20 évben sok hasznát vette a kézműves tudásának. Szerette a népművelést, mivel a programok és rendezvények által maradandó élményt adhatott át a közönségnek, valamint minden ötlettel egy újabb értéket teremthetett.


Egy idő után azonban már rutinná vált a programok szervezése, nem látta benne kihívást, kicsit mintha kiégett volna a szakmájában. Ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a kézművességgel, igazából olyan területet keresett, amit még nem ismert, a kihívást pedig a tisztálkodási szerek készítésében lelte meg. Persze sokat segített ennek a kiválasztásában az is, hogy gyerek és fiatalkorában nagyon sok házi praktikát tanult meg a nagyszüleitől, mint például néhány gyógynövény alkalmazását.


Első lépésként, mint mindenki más sok videót megnézett és sok irodalmat elolvasott a témával kapcsolatban, ekkor 2018 tavaszát írt a naptár.


Az első szappanja nagyon rosszul sikerült, csomós lett, alig jött ki a formából, morzsálódott, borzasztó volt, majdnem elment a kedve, de másnap újra megpróbálta és akkor már sikerült. Az első termékeket a családján tesztelte le, a házi szappantól elmúlt a bőrük szárazsága, javult a pikkelysömör és teljesen elmúlt az ekcéma is. Időközben 2018 nyarán úgy döntött, hogy 19 év után végleg befejezi a népművelést és egy teljesen új irányt ad az életének. Ez az irány lett a kézműves termékek gyártása.


Így 2018 decembere óta egyéni vállalkozóként dolgozik, termékei természetes alapanyagokból készült, vegyszermentes készítmények lettek, csak gyógynövényeket és illóolajat tartalmaznak. Fontos számára, hogy olyan értéket adjak át a családoknak, környezetének, vevőinek, amely által egészségesebben és környezetkímélőbben tudnak élni.


Eleinte színező anyagokat használt, hogy minél szebb és esztétikusabb termékeket készítsen, de rájött, hogy a házi készítésű termékekben a valódi értékét a felhasznált alapanyagok adják, így kizárólag természetes alapanyagokat használatára tért át, teljesen vegyszermentesek a készítményei. Egyre jobban belemélyedt a gyógynövények és illóolajok világába, mindig keresi az új lehetőségeket. Amit tud azt otthoni kiskertjéből szerzi be (levendula, ibolya, citromfű stb.) valamint bio nagykereskedelmekben vásárol vagy online webáruházakban.


Alapvető termékei között gyógynövényekkel kevert szappanok, olajos macerátumok, illóolajos fürdősók, szőlőmagolaj alapú ajakír, valamint a leginkább gyerekek körében népszerű viszont a bőrre jótékony hatású fürdőbombák találhatóak meg. Elsődleges célja, hogy termékeit egyre nagyobb közönség számára népszerűvé és elérhetővé tegye. De önmagára már nem csak kézművesként tekint, hanem olyan emberként is, aki másokat is szeretne ösztönözni a természetes alapanyagok a békési táj alapanyagainak használatára. A saját tapasztalatai, életmódváltása világított rá arra, hogy számos betegség, probléma megszüntethető csupán azzal, ha természetes alapanyagokból készült termékeket használnak az emberek. 


A Bojtocska Manufaktúra termékeit megtalálják a Portéka Közösség vásárjain, rendezvényein szerte a megyében.


Szerző: Brlázs Róbert
Fotók: Bojtocska Manufaktúra