Átadták a Falumegújítási Díjakat

majort
2022. 05. 26., cs – 12:15

Környén került sor a belügyminiszter által 9. alkalommal kiírt „Magyarországi Falumegújítási Díj” díjkiosztó ünnepségére. A rendezvénynek hagyományosan az előző pályázat nyertes települése, a Komárom-Esztergom megyei Környe adott otthont.


A falumegújítási program feladata a falvak, a falusi életmód értékeinek megmentése a jövő számára. Olyan lakóhelyek létrehozása és fejlesztése a cél, amelyek munkahelyeket teremtenek, a kulturális élet színterei, valamint magas színvonalú életminőséget biztosítanak.


 A legutóbbi kiírás alkalmával a „Magyar falu - kihívások, helyi válaszok” volt a pályázat címe, s Környe az elmúlt évtizedekben megvalósuló fejlesztéseiről sikerrel számolt be. Később Iszkaszentgyörgyön, az előző nyertes településen vették át a díjat, majd részt vettek az európai megmérettetésen is, ahonnan nemrégiben aranyminősítéssel tértek haza.


A megnyitón Beke László, Környe polgármestere kiemelte: a bemutatkozók ízelítőt adnak arról, kiemelkedő összefogással mit értek el saját településeiken. Jó példákkal állnak elő, s van lehetőség a tapasztalatcserére is. Felolvasták az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség igazgatójának üzenetét, aki a falumegújítás bajnokok ligájának döntőseként jellemezte Környét, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője folytatta a gondolatot azzal: harminchét megyei kistelepülés „edzőjeként” öröm számára, hogy egyre többen törnek az élre. Nemcsak hazai, hanem az európai uniós „ligában” is.  A magyar vidék emelkedő pályán van – hangsúlyozta, az itt élők rendelkeznek annyi tudással, hogy gyorsan, helyben találjanak jó megoldásokat. Az eredmények pedig a helyi vezetőket, civileket, lakókat dicsérik, s emellett a lehetőségeket, amelyeket uniós és hazai források biztosítanak.


Popovics György a megyei önkormányzat elnöke Környe fejlődését méltatta. Röviden kifejtette, hogy a kilencvenes évektől milyen főbb kihívásokkal kellett megküzdenie az itt élőknek, hogy az élet minden területén komoly eredményeket érhessenek el. 


A program előadással, majd a standok és a legutóbbi pályázók megismerésével folytatódott. A Magyarországi Falumegújítási Díjat az idén a Hajdú-Bihar megyei Egyek képviselői vehették át, akik többek között fotókkal, hazai ízekkel érkeztek Környére.  


Az elismerésben részesültek között megtalálható még Buzsák (Somogy), Kajdacs (Tolna), Orfű (Baranya), Bezi (Győr-Moson-Sopron), Gönc (Borsod-Abaúj-Zemplén), Konyár (Hajdú-Bihar), Méhkerék (Békés), Monorierdő (Pest) és Vizslás (Nógrád). A díjakat dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára adta át.


A Magyar Vidéki Hálózat a rendezvényen együttműködő partnerként vett részt.


Forrás: Belügyminisztérium, Kemma
Fotó: Kemma