Az itthon termelt zöldségnek, gyümölcsnek mindig jobb íze van – interjú Csósza Mercédesz őstermelővel

majort
2022. 05. 29., v – 10:21

A drégelypalánki Csósza Mercédesz beleszületett abba, hogy ő maga is termeléssel kezdjen el foglalkozni. Családjával évek óta üzemeltetik sikeresen manufaktúrájukat, és a Börzsöny lábánál vendégházukban várják mindazokat, akik a természet közelében vágynak nyugalomra és feltöltődésre. 


De vajon mi minden kellett ahhoz, hogy ez a kis családi paradicsom létrejöhessen, mivel bíztat ő maga minket arra, hogy ha lehetőségünk van, termeljünk, és hogyan teremtenek mindannyiunk számára értéket egy aprócska faluban?  


Honnan ered a kertészkedés, termelés iránti szereteted?

Amikor erről beszélek, mindig eltölt egy nosztalgikus érzés. Mióta az eszemet tudom, a gazdálkodás mindig része volt a családunk életének. Természetesen a mai napig fontos számunkra, hogy a lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb zöldséget és gyümölcsöt saját magunk termeljük meg és minimalizáljuk vagy teljesen kizárjuk a hozzávásárlást. Valójában csak ebben az esetben tudod 100%-ig, hogy mi kerül az asztalra, hisz az első pillanattól követed a növények fejlődését. 


Leírhatatlan érzés, amikor kimész a kertedbe, szemügyre veszed a növényeket, a séta közben leveszel egy napsütötte paradicsomot, beleharapsz és folytatod a pásztázást, mint egy jó „gazda”. Nekem személy szerint ezek a legkedvesebb pillanatok a termelésben. Csodálatos érzés, amikor valami a segítségeddel fejlődik ki, amiből alkothatsz, tulajdonképpen maga az érték megteremtése a lényeg. Legyen ez egy érett paradicsom vagy egy üveg málnaszörp.


Mikor és milyen indíttatásból jött létre a Csósza Manufaktúra?

Sokáig bogyós gyümölcstermesztéssel foglalkoztunk, hisz Drégelypalánknak és környékének a földrajzi fekvése és a természeti adottságai tökéletes feltételeket biztosítottak a kifogástalan minőség termeléséhez. A betakarítást követően felvásárlóknak, hűtőházaknak adtuk el a gyümölcsöt további felhasználásra. Azonban minden korszak véget ér egyszer, sajnos egy idő után már olyan nyomott áron tudtuk csak eladni a gyümölcsöt, hogy nem érte meg leszedni. 


Ez volt az a pont az életünkben, ahol újra kellett terveznünk. 2010 körül kezdett el igazán virágozni a helyi termékek piaca, számunkra nem volt kérdés, hogy a következő lépcsőfokra lépünk, ami az általunk termelt gyümölcsök feldolgozása. Szerettünk volna egy olyan bevételi lábat is kialakítani magunknak, ami független a civil munkánktól, így 2010-ben létrehoztuk a Csósza Manufaktúrát. 


Hogyan telnek a mindennapjaitok? Mással is foglalkoztok a manufaktúrán kívül?

A család minden tagjának van civil foglalkozása, így a tavasztól őszig tartó időszak igen zsúfoltnak számít. Ez a termelés és a feldolgozás mellett annak is köszönhető, hogy szolgáltatóként részt veszünk a falusi turizmusban is. 2015-ben nyitotta meg kapuit a vendégek előtt a Gyere Be Vendégház, amelyet Drégelypalánkon üzemeltetünk. 


Mit kell tennie annak, aki ma idehaza szintén őstermelő szeretne lenni?

A föld szeretete a kezdet, de szükséges hozzá elhivatottság is! Szabály szerint: „Azok a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemélyek, akik a saját gazdaságukban a meghatározott termékek előállítására irányuló tevékenységet folytatnak (növénytermesztéssel, állattartással, valamint erdei melléktermékek gyűjtésével foglalkoznak).” Az engedélyek kiváltásának folyamatáról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara weboldalán is lehet tájékozódni vagy természetesen a helyileg illetékes falugazdász is biztosan szívesen nyújt segítséget.


Hogyan érintett titeket a pandémia?

A pandémia kezdetén kicsit tanácstalanok voltunk, számunkra is ismeretlen volt a kialakult helyzet, egyszerűen nem tudtuk, hogy mire számítsunk. Az egész világ bezárkózott, a vendéglátóhelyek, a piacok és az emberek is. Kényszerpihenőre ítélt minket is, igyekeztünk ez idő alatt kicsit feltöltődni és befelé fordulni, hisz az elmúlt 10 évünk igen aktív volt. Természetesen hasznosan töltöttük ezt az időszakot is, sort kerítettünk a vendégházunk felújítására. 


A korlátozások bevezetését követően szüneteltek a beszállítások az éttermekbe és a kávézókba, illetve nem volt piac, ahol tudtuk volna értékesíteni a termékeinket. Ahogy enyhültek a korlátozások, kezdett minden visszatérni a megszokotthoz. Azt tapasztaltuk, hogy mindenki szeretne kiszabadulni, ami egyáltalán nem meglepő, így jelentősen megnőtt a vendégházunk látogatottsága, ezért jelenleg a turizmusra nagyobb hangsúlyt fektetünk.


Mivel várjátok a manufaktúrátokba és a vendégházatokba érkező látogatókat?

Elsősorban sok szeretettel! Hangulatos, nyugodt környezettel és finomságokkal! A Börzsöny kiváló kikapcsolódást nyújt a túrázni vágyóknak, de ha valaki csak olvasgatni szeretne a kertben egy almafa árnyékában, miközben madárcsicsergést hallgat, a lehető legjobb helyen jár.


Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a manufaktúrátok életében?

A lehetőségekhez mérten igyekszünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni. A termelés során nem használunk vegyszereket, leginkább növénytársítással védekezünk a kártevők ellen. Csomagolás során üveget, újrahasznosított papírzacskót és lebomló műanyag fóliát használunk.


Mivel biztatnád az embereket arra, hogy inkább hazai terményeket vegyenek a külföldi importok helyett?

A fogyasztói szokásokban is fontos a tudatosság. Ennek az első lépése az, hogy a túlnyomó többségben szezonális zöldséget és gyümölcsöt érdemes fogyasztani. Emellett ajánlatos figyelembe venni, hogy az adott termék mekkora utat tesz meg, míg eljut hozzánk. Arra biztatok mindenkit, ha a lehetősége engedi, kezdjen el termelni, ez a léleknek is felüdülés. Sajnos ezt sokan nem tehetik meg. Szerencsére az elmúlt években számos olyan termelői piac nőtte ki magát, ahol szigorúan ellenőrzött, minden kritériumnak megfelelő termelők kínálhatják a portékájukat. Emellett már sok bevásárló közösség elérhető, ahol leadhatják a rendelésüket és a megbeszélt időben átvehetik azt. 


Mik a jövőbeli céljaitok? Terveztek terjeszkedni?

Rendületlenül folytatjuk tovább a munkát mindkét területen. Szeretnénk megtartani a termelést és a feldolgozást a jelenlegi szinten, hogy megmaradjon a családi jellege. A jövőben a turizmust és az általunk termelt és feldolgozott termékeket szeretnénk közelebb hozni egymáshoz, ezen dolgozunk a jövőben. Szerencsére sok ötletünk vár megvalósításra.


Forrás: Bien.hu
Fotó: Csósza Manufaktúra