A balatoni falu, ahol minden lány megtanulja a csipkekészítést

majort
2022. 06. 06., h – 07:12

Több mint 100 éves hagyománya van itt a csipkeverésnek, a magyaros stílust akarták vele megteremteni.


Balatonendréd a csipkeverés fellegvára lett az elmúlt több mint száz évben. Az általános iskolából nem ballag el úgy lány, hogy el ne sajátítaná a csipkekészítés rendkívüli helyi hagyományát, miután a felső tagozatban, tech­nikaórán tanulják.


A kezdet 1908-ra tehető. Az első csipkeverő-tanfolyam akkor indult a faluban, Kájel Endre református tiszteletes szervezésében. Az első oktató Schwarz Erzsébet volt, aki a Királyi Iparművészeti Iskola csipkeverő-tanfolyamán végzett.


A református parókián ötven balatonendrédi lánynak és asszonynak tartott tanfolyamot az oktatás hőskorában.


A képzéssel megélhetést akartak biztosítani a honleányok számára, tovább a cseh és morva csipkével szemben meg akarták teremteni a magyaros stílust, fejleszteni a hazai háziipart. Eleinte vég- és métercsipkét készítettek, később függönyöket, terítőket is alkottak a saját terveik alapján. Koroknai Zsófia tanítványai az 1938-as berlini világkiállításon a pillangós mintával nagydíjat nyertek.


Amikor Gecsei Lídia, aki az elsők között sajátította el a csipkeverést 1908-ban, átvette a vezetést, arra biztatta tanítványait, hogy tervezzenek bátran motívumokat. Halála után hanyatlásnak indult a csipkeverés, de az 1990-es években az önkormányzat és az ál­talános iskola újjáélesztette. Az endrédi csipke elnyerte a „Somogyország Kincse” címet.

Forrás: Feol.hu
Fotó: YouTube