Fűszeres éden

majort
2022. 06. 08., sze – 14:11

Mini fűszeres arborétumot épít a ráckevei Duna-ág mellett, a Somlyó-szigeten a női gazdálkodóknak hirdetett első hazai TalentA győztese, Nagy Zsófia kertészmérnök. Az a terve, hogy az ország összes fellelhető és megtermelhető fűszernövényét bemutatja az 500 négyzetméteres területen, ahol workshopokon inspirálja az érdeklődőket a fűszernövények termesztésére és feldolgozására.


A TalentA speciális képzést és pályázatot a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat alapította fenntarthatósági programja keretében, aminek a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása is része. Az első TalentA 2019-ben valósult meg Spanyolországban, és eddig több mint 500 női gazdálkodó célkitűzéseit támogatta.


Magyarországon tavaly ősszel hirdették meg először, az eredményhirdetését pedig márciusban tartották. A három első helyezett bruttó 3,25 millió forintos díjazásban és hat alkalmas mentorálásban részesült a versenyprojektek megvalósításához.


Nagy Zsófia elmondta, hogy eddig 40 százalékban készült a versenyprojektjével, amelynek keretében segíteni szeretné a téma iránt érdeklődőket a fűszernövények otthoni termesztésében és feldolgozásában. A kistermelő 2015-ben nyert támogatást a fiatal gazdálkodóknak kiírt pályázaton, majd a „Fűszeres Lány” brand megalkotásával saját üzleti vállalkozást indított. Saját és hazai termesztésű növényekből állít elő pesto-t és fűszerkeverékeket, amelyeket webshopjában és viszonteladókon keresztül értékesít környezetbarát üvegcsomagolásban.


Vallja, hogy a finom ételek alapja a minőségi hozzávaló és a megfelelő fűszerezés, valamint azt is, hogy Magyarország különleges klímájának és adottságainak köszönhetően „gyógynövénynagyhatalom”, ő pedig ezt a hagyományt is szeretné tovább éltetni.


A fűszernövények iránt érdeklődőket autentikus helyszínen fogja oktatni. A készülő miniarborétum minden elemében eredeti, kreatív és harmonikus. A kivitelezés pedig teljes egészében Nagy Zsófia és párja, Bagosi Dávid keze munkáját dicséri. Különleges eleme a költséghatékony, átlátszó műanyag elemekből szerkesztett „fűszeres dóm”, ami tavasszal üvegházként, nyáron pedig szárító berendezésként üzemel.


A „Fűszeres Lánynak” 11 ezer követője van a Facebookon, ahol folyamatosan közzé tesz a fűszernövényekkel kapcsolatos ismereteket és bemutatja a miniarborétum születésének állomásait is.


Terve, hogy a workshopok résztvevőiből zárt csoportot alkot, így egymást is tudják segíteni. „Minél többen termelünk a saját kertünkben, annál többen járulunk hozzá a környezetvédelemhez és jutunk egészséges, tápanyagban és illóolajokban gazdagabb fűszernövényekhez” – mondja. Mindezzel az élelmiszerellátás biztonságához is hozzájárulunk.


A TalentA díjkiosztóján arra is felhívta a figyelmet, hogy a fűszernövények termesztése viszonylag egyszerű, nem kerül sokba, mivel természetes illóolajaiknak köszönhetően nincsenek természetes ellenségeik, és mivel sok nagyobb vállalkozás vásárol fel fűszernövényt, keresetkiegészítésnek is nagyon jó.


Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá. Tervei között az is szerepel, hogy a környékbeli iskolai osztályokat is meg fogja hívni a miniarborétumba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Fotó: Bagosi Dávid