LEADER támogatással újult meg a Szarvasi Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület telepe

majort
2022. 06. 09., cs – 12:00

Az elmúlt időszakban több Békés megyei mintaprojektet mutattam be abból a célból, hogy szemléltessem a LEADER hogyan segíthet a vidéki problémák kezelésében.  A mai történetem egy szarvasi állatvédő egyesületről szól, ahol az önkéntes állatvédők, vállalták magukra a szarvasi gyepmesteri feladatokat. 


Az egyesület az állatotthon területét Szarvas Város Önkormányzatától vette használatba 2017. január 1. napján, mivel ő látja el a település területén a kóbor ebek befogásával kapcsolatos feladatokat. Sajnálatos módon az állatok elhelyezését szolgáló építmény elavult állapotú volt, napi használatra és fokozott igénybevételre egyre kevésbé volt alkalmas. Az állatvédő egyesület ezért a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület pályázatához fordult segítségért.  


A vidékfejlesztésben nem jártas szereplők sokszor nem tájékozottak a LEADER szervezetek munkásságával, a vidéki élet problémáinak kezelésében betöltött szerepükkel kapcsolatban. Az állatvédőegyesület támogatása kivételes példáját mutatja a LEADER egyesületek jelentőségének és szerepének. 


A Szarvasi Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület 2019-ben mintegy 4,7 millió Ft támogatást nyert a szarvasi gyepmeseri telep fejlesztésére. A projekt keretében 16 új, a jogszabályoknak is megfelelő kennel került kialakításra a korábbi építmények egy részének lebontását követően. A hatékonyabb kialakításnak köszönhetően az ebek ellátása és a kötelező fertőtlenítés is megvalósíthatóbbá vált. Az új kennelek higiénikusabbak és az időjárással szemben ellenállóbbak, így hosszú távon szolgálhatják a telep működését. Az építési projekthez kapcsolódóan a munkavállalók szakmai képzésére is sor került rehabilitációs szakemberek bevonásával, mivel a telepen végzett munka sok esetben veszélyes ebek kezelését is megkívánja. A projekt eredményeképpen az egyesület hatékonyabban tudja ellátni a kóborló állatokkal kapcsolatos feladatait, az állatokat higiénikusabb és biztonságosabb körülmények között tudja tartani, megfelelve a vonatkozó jogszabályok előírásainak. A támogatásnak köszönhetően megoldódott az állatokra nézve veszélyes kennelek használaton kívül helyezése, illetve szökésbiztos kialakítása.


A fejlesztést a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület LEADER Programja keretében támogatott pályázat sikeres megvalósítása biztosította. A pályázat a beruházás költségeinek 85%-át fedezte, az Egyesület a helyi önkormányzat segítségével további 15% önerőt biztosított az építkezéshez. Az új kennel sor a kutyusok komfortosabb és biztonságosabb elhelyezését is szolgálja és a gondozók munkáját is megkönnyíti, hiszen így az állatok etetése, tisztántartása is könnyebbé válik. 


A Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Egyesület jelenleg közel 50 gazdira váró kutyusról gondoskodik, egy felújított és az állatok számára is komfortosabbá vált telepen. 


Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Szarvasi Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület