Méz a kertünkből - családi vállalkozás a Mecsek lábánál

majort
2022. 06. 10., p – 10:31

A Méz a kertünkből több generációs családi vállalkozás, melyet a természet és a méhek szeretete ihletett. Méhészetük a Mecsek lábainál fekvő apró völgyben, Bonyhád-Hidas települések közelében található egy családi ház hátsó kertjében. Mézeiket a kaptártól egészen az üvegig saját kezűleg, a legnagyobb szeretettel és gondolkodással készítik el, nagy hangsúlyt fektetve a méhcsaládok egészségének megőrzésére. 


Küldetésük magas minőségű magyar termelői méz előállítása és pozitív élettani hatásainak széles körben való népszerűsítése. Fajtamézek mellett számos mézkülönlegesség, ízesített méz, és a kaptár egyéb kincseinek (propolisz, virágpor, méhviasz) előállításával foglalkoznak, kizárólag természetes alapanyagokat felhasználva.  


Mézkülönlegességeik között megtalálható a gyömbéres krémméz, ami Magyarországon még nem annyira elterjedt fajta. Az állaga sűrűbb, nem folyik annyira, mint a folyékony méz, de sokkal kenhetőbb mint a kristályos méz, így könnyebb kezelni. A krémesítés folyamatánál a nagy kristályszemeket rendszeres keveréssel „összetörik”, így lesz a végeredmény selymes és lágy textúrájú krémméz. A gyömbér és a méz rengeteg pozitív tulajdonsága miatt az immunrendszert is fitten tartja, ezért megfázásra is nagyon jó „gyógyszer”. 


Foglalkoznak illatviasz készítésével is. Ez 100%-ban a méhek által készített méhviaszból és pár csepp természetes illóolajból készül. A méhviasz édes illata pillanatok alatt meleg, otthonos hangulatot varázsol a lakásban. Akár órákon át illatozik. Négy féle illatban kapható: karácsony, levendula, menta és natúr méhviasz.


Fajtamézeik igazi gyöngyszeme az akácméz. Kristálytiszta, áttetsző, enyhén aranyló színe, selymes ízvilága és rendkívül lassú kristályosodása egyedülállóvá teszi az egész világon. Ráadásul rendszeres fogyasztása nagyon egészséges. Kiváló fertőtlenítő, köhögés-és torokfájás csillapító, segíti az emésztést, májregeneráló, immunerősítő, csonterősítő, és nem utolsó sorba gyógyítja a vérszegénységet. 


A vállalkozása folyamatosan gyarapszik, mézeiket kedvelik a lakóhelyükön és a környékbeli településeken is. Legújabb termékük a csipkebogyó lekvár, 100% csipkebogyóból- saját kezűleg szedve és feldolgozva. Elmondásuk szerint a lekvárpaletta első tagját az ősz egyik legikonikusabb, legszebb növényéből főzték. 


Termékeiket megtalálják a https://www.facebook.com/mezakertunkbol oldalon.

Szerző: Szigeti Tamás  
Fotó: facebook.com/mezakertunkbol