Megújult az 1200 méter hosszú Strázsa-hegyi tanösvény Esztergomban

majort
2022. 06. 13., h – 10:37

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. Esztergom-Kertvárosban, a Kis-Strázsa-hegyen vezető tanösvény népszerű kirándulóhely, melyet a környékbeliek is szívesen látogatnak. 2002 óta szabadon látogatható tanösvény vezet körbe a hegyen, melynek kiinduló és végpontja a Kökörcsin ház.


Az 1,2 km-es körtúra a Strázsa-hegy északi oldalán visz föl a toronyhoz és a déli oldalán hoz le. A tetején magasodó kilátó toronyból körpanoráma nyílik, ahonnan tiszta időben még a Tátra csúcsai is láthatóak.


A tanösvényen a megújult, szélesebb lépcsők mellett helyenként korlátokat is kihelyeztek, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják. Szemeteseket szándékosan nem helyeztek el, hogy a felelős viselkedésre ösztönözzék a kirándulókat.


A tanösvény természeti értékeit az ismertető táblák és az ingyenes Duna-Ipoly mobilapplikáció segítségével önállóan is felfedezhetjük, ha azonban komolyabban is szeretnénk megismerni a természeti értékeket, szakvezetésés túrákon is résztvehetünk.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Csodálatos Magyarország