Sikeres VP-LEADER projekt Szeghalmon

majort
2022. 06. 22., sze – 06:29

Pap László a tevékenységét 2014-ben kezdte egy közeli település műhelyének külsős dolgozójaként, majd 2016-ban önálló vállalkozást indított, műhelyt nyitott Szeghalmon. De mire is vállalkozott? Fő tevékenysége a tűzoltó készülékek, tűzivíztározók, fali tűzcsapszekrények, tűzcsapok, tűzgátló tömítések, hő- és füstgátló nyílászárók, hő – és füstelvezető nyílászárók felülvizsgálata, karbantartása, javítása, ha kell a kivitelezése. 


20 éves tűzoltó múltat tudhat maga mögött, ennyi év alatt nagy tapasztalatra tett szert a különböző üzemek tűzvédelmével kapcsolatban, kiterjedt szakvizsgákkal rendelkezik, így komplex szolgáltatást tud nyújtani. Vállalkozását igyekezett folyamatosan fejleszteni, a megrendelői igényekhez igazodva bővíteni szolgáltatásainak körét, illetve folyamatosan képezni magát a szakma fejlődésének megfelelően. Vállalkozása fejlesztését a kezdeti időszakban saját forrásból fedezte, de hamar felismerte, hogy pályázati források nélkül csak nagyon kis lépésekben tud fejleszteni. Elkezdett pályázati lehetőségeket keresni, olyanokat, amelyek az ő tevékenységét is támogatnák, Így akadt a helyi LEADER egyesület pályázatára. Támogatási kérelmet nyújtott be a Körös - Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület VP6-19.2.1-55-1 kódszámú felhívására, mely pozitív elbírálást kapott.


A projekt első ütemében egy meglévő épület – mely három tároló helyiségből állt – műhelyépületté alakítása valósult meg. Az építés/felújítás során könnyűszerkezetes falak építésével kialakításra került egy műhely, melyből egy iroda és egy portöltő helyiség nyílik. A további helyiségekből raktár, valamint kézmosóval ellátott WC kialakítása történt meg. Az épület kis hajlásszögű, faszerkezetű félnyereg-tetőt kapott, cserepes lemez tetőfedéssel. A homlokzat hőszigetelő rendszer, a födémen kőzetgyapot hőszigetelés készült. A meglévő homlokzati nyílászárókat hőszigetelő üvegezésű, műanyag nyílászárókra cserélték. Megtörtént a burkolat szigetelése, új burkolat kialakítása és a klíma beépítése. A fejlesztés második ütemében a gépkocsi bejáró és az épület előtti terület térkő burkolása valósult meg. Beszerzésre került továbbá egy notebook, egy mega kompresszor, egy benzinmotoros szivattyú, egy áramfejlesztő, két mérősugárcső, egy fénymérő, egy hangszint mérő, egy lengés, rezgés és vibrációmérő, egy infra hőmérő kamerával és egy automata akkumulátortöltő.


A fejlesztés eredményeként László egy jó minőségű, rendezett, minden a munka ellátásához szükséges igényt kielégítő, saját tulajdonú ingatlanban tudja végezni a tevékenységét. Az új épületben nagyobb munkaterület van, illetve a raktározást is könnyebben meg tudja oldani, üzleti partnereit egy tiszta, rendezett környezetben tudja fogadni. 


Pap László a problémájára helyben talált megoldást a LEADER szervezet pályázatának segítségével. A fejlesztés pedig nem csak ő problémáját oldotta meg, de a térség is olyan szolgáltatáshoz jutott, amelyért nem kell több száz kilométert utaznia az itt lakóknak. 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Körös - Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület