Gazdálkodók a Kárpát-medencében: Maurer Oszkár Pincészete

majort
2022. 06. 23., cs – 11:53

Maurer Oszkár borászata a Délvidéken, az egykori Dél-Csongrádi (ma Szabadka-Horgosi) borvidéken van, azonban a szőlő nagyobbik része a régmúlt leghíresebb borvidékéről, a Szerémségből származik. A borásznak küldetése az itteni régi dűlők, elfelejtett szőlőfajták felfedezése és újjáélesztése.


A két vidéknek mind klímája, mind pedig talaja jelentősen eltér, a borok stílusa is ezt tükrözi. A 15 hektáron terem kadarka, furmint, szerémi zöld, kövidinka, bakator, mézes fehér, sárga muskotály, bánáti rizling, fehér kadarka, vadfekete, rajnai rizling, pinot noir, kékfrankos. Az egyik legrégebbi, 1880-ban telepített kadarkaültetvényről is Oszkár szüretel. A birtokon organikus gazdálkodás folyik.


A pincészet borásza, Maurer Oszkár gyümölcsészetet és szőlészetet tanult, de csak a háborús időszak elmúlásával kezdett el komolyabban foglalkozni a szakmával, 1994-gyel kezdődően. Családja négy generáció óta foglalkozik bortermeléssel.


A borász filozófiája: „Jó bort akarok készíteni és tisztességeset. Olyat, amiben benne lakik a lélek. A borkészítés folyamatában a legfőbb hangsúlyt a lehető legjobb alapanyag megtermesztésére helyezzük, feljavított biotermesztés alkalmazásával. Az ültetvényeken az egyensúlyi állapot megteremtésére törekszünk, az őshonos élővilág lehető legteljesebb jelenlétéhez szükséges feltételek biztosításával. A természetesség a borkészítés során szintén alapelv számunkra. A szőlő mindenhez közelebb vitt engem, ami számomra fontos volt. A bor engem hazavezetett. Az érzelmek és a józan gondolkodás örök párviadala nem mindig oltja ki egymást, van az úgy is, hogy mindkettő ugyanazt akarja, csak egy kicsit másképp. Így lettem én borász. A szívem és az eszem is akarta. Szárnyalva, álmokat kergetve, és közben szilárd meggyőződésben, hogy jó úton járok.”


Nem mellékes, hogy Maurer Oszkár a Borászok Borászai döntése alapján 2022-ben tagja az 50 legjobb magyar borász körének.


A Mauer pincészet keretén belül működik az 1880 Natural Wine & Food borkóstoló terem, mely nem is kaphatta volna másról a nevét, mint az 1880-as telepítésű Kadarka ültetvényről, mely mára a pincészet védjegyévé vált. Itt találkoznak a fine dining ételek és a natúr borok a háztáji, minőségi alapanyagokkal, vagyis a vidék legjava, amely meglepő gasztronómiai tapasztalatokat kínál minden kulináris élmény hívőjének.


Remélem sikerült meghoznom e Kedves Olvasó kedvét, hogy ellátogasson ebbe a délvidéki kulináris műhelybe, és kipróbálja ennek a fantasztikus borászatnak minden ízét-javát.


Forrás: Tájgazda
Fotó: Maurer Oszkár