Vízi úton közelíthető meg a Tisza-tó legújabb kilátója

majort
2022. 06. 26., v – 07:09

A 2021 nyarán átadott két Tisza-tavi, csak vízen, csónakkal, suppal megközelíthető kilátó után, egy újabb vízre épített kilátóval gazdagodott a Tisza-tó. Az új kilátó neve Küszvágó csér kilátó. A 2022. június 19-én átadott Küszvágó csér kilátó kizárólag vízi úton megközelíthető. A Békatutaj Egyesület által épített kilátótorony kilenc méter magas. Felső szintjéről belátni gyakorlatilag az egész Tisza-tavat, és jó időben még a Mátra csúcsai is látszanak.


A beruházás a vízitúrázók számára hiánypótló, hiszen az ökoturizmusáról méltán híres Tisza-tó belső részein rendkívül kevés a kikötésre alkalmas terület. A most átadott Küszvágó csér kilátó a kajakos, kenus és SUP túrák gyakori célpontjává válik majd. Ahhoz, hogy a vízitúrázók számára vonzó célpont legyen, szükséges a Tisza-tó infrastruktúrájának fejlesztése. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükség van nyugodt pihenőpontokra, ahol a túrázó a természet közepén érezheti magát, és egyúttal jobban meg is ismerheti azt. Reményeink szerint a Tisza-tavon tovább nőhet még az ilyen csendes megfigyelésre alkalmas pihenőhelyek száma.


A kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik, és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan pásztázzák a környéket. A tervezéskor és a kivitelezéskor is fontos szempont volt az időtállóság, ezért a kilátó alapja horganyzott acél, ami 6-7 méterre van a talajban, míg a felépítmény vörösfenyőből készült. A kilátót Magyarország Kormánya 30 millió forintos támogatásából a Békatutaj Szabadidősport Egyesület építette. A kilátó fenntartása közösségi finanszírozással fog megvalósulni.


A Szilas-fok egy fontos átjáró: kapcsolatot tart a Lapos-morotva és a Csapói holt Tisza között. A Szilas-fok neve még a Tisza-tó kialakulása előtti időkből ered. A kiskörei erőmű megépítése előtt, ez egy mezőgazdasági terület volt. Tiszafüred és Poroszló között az ártereken gazdálkodtak az emberek. Hóolvadás után kis ereken, úgy nevezett, fokokon vezették el a vizet, hogy tavasszal zavartalanul kezdődhessen el a föld művelése. Miért éppen Szilas lett ennek foknak a neve? Egyszerűen azért, mert szilfák álltak itt.


A kilátótorony a küszvágó csér védett madárfajról kapta elnevezését, mely közvetlenül az építmény környezetében is fellelhető.


A madár áprilistól októberig tartózkodik Magyarországon. Vándor madár, telepesen fészkel. Halak és kisebb rákok alkotják táplálékát. Röptéből a vízre lecsapva halászik, de a rovarokat is megfogja. A legöregebb meggyűrűzött madár, 25 évet élt. A költési időszakban a madarak csőre erőteljesen kipirosodik a vége azonban fekete marad, a madarak homloka szintén fekete. Hosszú villás farkának köszönhetően, röpte elegáns. Hazánkban tavak környékén, sokszor a dankasirályokkal közösen alkot telepeket. A Balatonon és a Tisza-tavon is rendszeresen költ. A kolóniákban a fészkek akár egy méter távolságra is lehetnek egymástól, melyeket a vizes élőhelyek szigeteire, uszadékaira építenek. A fészek kezdetleges, melyet száraz növényi szárakból épít. Évente egy alkalommal költ, 2-4 tojást rak, melyeken mindkét szülő kotlik. A fiókák fészekhagyók, még teljes röpképességük előtt, általában 3 napos korukban elhagyják a fészket, és annak környékén várják szüleik gondoskodását. Hazai fészkelő-állománya a Magyar Madártani Egyesület szerint 400-1500 párra tehető. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.


Kikötni közvetlenül a kilátó alatt lehet és egyből az első lépcsőfokra lépve már indulhatunk is a panorámát nyújtó legfelső szintre. A kilátó tetejéről 360 fokos panoráma tárul a túrázó elé a Sarudi és a Poroszlói medencére.


A kilátó könnyen megközelíthető Tiszafüredről, körülbelül 40-50 perc alatt elérhető kajakkal, kenuval. Bérlési lehetőség a Szabics Kikötőben elérhető.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Csodálatos Magyarország