Szálastakarmány betakarítás fejlesztése Kopáncson

majort
2022. 06. 28., k – 10:23

A Tisza-Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület által meghirdetett felhívás keretében, számos őstermelő nyert el támogatást, a mezőgazdasági tevékenysége fejlesztésére. Hódi Ferenc Hódmezővásárhely-Kopáncson élő gazdálkodó, ebből a forrásból, a szálastakarmány betakarításhoz szükséges, munkagépeket szerzett be.


A szarvasmarhatartás egyik alapvető feltétele a lucerna és legelő, vagy gyepterületek megléte. Az őstermelői gazdaságok esetében, ezeken a mezőgazdasági hasznosítású területeken betakarított szálastakarmányok, a lucerna és fűszéna, az állatok táplálásának alapját képezik. 


Hódi Ferenc hódmezővásárhely - kopáncsi gazdálkodó hízó marhákat nevel, jelenleg 25 egyed alkotja az állományát. Élt azzal a lehetőséggel mely a Tisza-Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület által meghirdetett pályázati felhívás keretében adódott. A Helyi vállalkozók, szolgáltatók, termelők műszaki-technológiai és infrastrukturális fejlesztéseinek támogatása című, VP6-19.2.1-84-6-1-19 kódszámú pályázata támogatásban részesült, mely így, a beszerzés 50%-t fedezte.  A fejlesztés célja, két munkagép, a szálastakarmány betakarításához szükséges tárcsás kasza és rendsodró megvásárlása volt. 


Az új munkagépek beszerzésével, a technológiai fejlesztéssel, növekedett a teljesítmény és nem mellékesen, a megbízhatóság, mely a sikeres munkavégzés alapvető feltétele. Továbbá csökkent az üzemanyag felhasználása és munkaidő megtakarítást ért el. Az új tárcsás kasza kiváló talajkövetéssel rendelkezik, mely a szálastakarmány kaszálásakor kiemelten fontos. Összességében, a nagyobb sebességgel végzett betakarítással, nagyobb hatékonyságot ér el, mely a kisgazdaságok életképessége, jövedelmezősége szempontjából is fontos. 


A LEADER források a mezőgazdasági termelők munkagép fejlesztéseit is támogatják, mely lehetőséget ad a termelőknek, a gazdaságuk fejlesztésére, a hatékonyság növelésére.


Forrás: Hódi Ferenc gazdálkodó
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt