Gazdálkodók a Kárpát-medencében: Örökölt érték a méhészet

majort
2022. 08. 02., k – 06:25

A gyergyószárhegyi Mezei Attila a felmenőktől örökölte a szakmát, méhész. Apiterápiás házat működtet és méhészmúzeumot rendezett be. A székelyföldi méhészet ismerőjét közel harminc éve, hogy sclerosis multiplex betegséggel diagnosztizálták, akkor hat évet jósoltak neki az orvosok. Vallja: szemléletváltás és az Istenben való hit tartotta meg, hogy szülőföldjén testet és lelket is gyógyíthassanak a szárhegyi méhek.


A szülőktől örökölt méhészszakmával együtt az ehhez szükséges eszközök is rámaradtak, ezeket gyűjtötte össze és állította ki a méhészmúzeumban. Az udvaron méhesház áll, a mestergerendára az 1928-as évszám van felvésve, de a ház még ennél is idősebb a családi méhészetről ez az első írásos feljegyzés, bár a méhészkedés régebbre nyúlik vissza. Attila üknagyanyja ebben helyiségben méhészkedett. A régi tárgyak kiállításának ötlete egy magyarországi múzeumot látogatva jött, akkor jött rá, hogy az ő birtokában is vannak régi eszközök. 


A méhészmúzeumban szakmai tudnivalókkal is ellátják a betérőt, a ház felszereltségén nem változtattak, de az elavult technológiáját már nem használják, viszont a látogatóknak, a kíváncsiaknak szívesen megmutatják. Mezeiék pár éve apiterápiás kezelések helyszínének „rendelőt” alakítottak ki. Ez a környéken egyedinek számító és az itt zajló gyógyulások a méhek jótékony hatásának köszönhetők. Az új házikó úgy van kialakítva, hogy a kaptárlevegő a lehető legintenzívebb és legtisztább formájában legyen belélegezhető. Hasznosítják a kaptárlevegőt, melyet számos betegség kezelésére alkalmaznak. A nyugágyak pedig gyógyulásra szolgálnak, ugyanis alattuk is méhkaptár van. 


A Mezei méhészetben havasi méz, málna méz, repce méz erdei vegyesméz, a kézműves mézek közül többek között borsmentás, citromos, gyömbéres, levendulás, borsikás, édesköményes méz is kóstolható, kapható, de van propolisz tinktúra, méh pemő és virágpor is. A ház asszonya, pedig kencéket is készít, a Lenke mama kenőcs ápolásra, gyógyításra használható. Ha Erdélybe látogatnak Gyergyószárhegyen keressék fel a Mezei méhészetet, feltöltődni, kikapcsolódni, méhész tudománnyal gazdagodni lehet és persze csuda finom mézet is lehet kóstolni.


Forrás: Tájgazda
Fotó: facebook.com/attila.mezei.65