Vidéki örökség megőrzése

Csatka egy apró, alig 223 lélekszámú mesebeli község Komárom-Esztergom és Veszprém megye határán. Bognár Tímea polgármestert az egyre szépülő településről és jövőbeli terveiről kérdezte a Komárom Esztergom Megyei Hírportál.

2021. augusztus 2.
A Ballószögi Faluház felkarolta a helyi hagyományőrzőket, művészeket, kézműveseket, hogy teret adjon tevékenységük széles körű megismerésének. Az általuk gondozott élmények, értékek kínálatát választható programcsomagként kínálják az érdeklődők számára. Igény szerint megszervezik a látogatóknak az alkalmakat, melyek során megismerkedhetnek a település által kínált élményekkel.
Családokat és szórakozni vágyókat várnak július 29. és augusztus 1. között a Szentendrei-szigeten található Tahitótfaluba, a váci révnél lévő Magyar Családi Gazdaság öko-tanyájára. A négynapos rendezvényen a kakukkfüves szürkemarha hamburger és rózsa szörp mellett számos érdekes programok közül válogathatnak az ideérkezők.
A falusi turizmus rég elfeledett, nosztalgikus élményt nyújt az utazók számára, hagyományos falusi vendégszeretet és különleges gasztronómiai élmények várják az  agroturizmust választó vendégeket. A tanyasi gazdaságok turisztikai programjai egyre népszerűbbek, a legtöbb utazó szívesen ismeri meg a vidéki örökséget és hagyományokat. A falusi vendéglátás egy ilyen gyöngyszeme a neszmélyi Rétespajta és Apartmanház.  
Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor) féle vízimalom tavasszal megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták. A malom évszázadokon át nagy forgalmat bonyolított le, de a Festeticsek korában kimondottan központi szerepet töltött be.
Az elmúlt tíz év a nemzeti összetartozás építésének évtizede volt, az anyaország minden Kárpát-medencei magyarlakta településsel megerősítette kapcsolatait és programjai révén szinte mindegyikben fejlesztéseket is hajtott végre – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton, a XXIV. Kárpát-medencei nemzetiségi napok és aratónap rendezvényén.
A védett népi építészeti örökségünk megőrzése és fenntartása érdekében Magyarország Kormánya 2016-ban létre hozta a Népi Építészeti Programot, amelynek lebonyolítását és szakmai nyomon követését a Miniszterelnökség szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont, azon belül a Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóság végzi.  
2021. július 21.
Egyedi módon őrizte meg a Göcsej népi építészetére jellemző, 19–20. századi boronafalú pinceprésházakat a szilvágyi Nagyhegy. A település körül húzódó dombháton egy tömbben több is látható a hangulatos, fehérre meszelt falú, ódon épületekből, amelyek egy részét még ma is eredeti funkciójuknak megfelelően használják tulajdonosaik.
2021. július 15.
Megnyitják kapuikat az Alpokalja–Fertő-táj Vidék Minősége védjegyes hálózat tagjainak üzemei és portái szombaton. Az érdeklődők egyénileg vagy vezetett túrákon nyerhetnek bepillantást a térség tíz településén – Fertőrákos, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Sarród, Szakony, Zsira, Sopronkövesd és Harka – található üzemekbe és manufaktúrákba.

Mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy egyedi és különleges népi hangszereink egész sorát vonultathatjuk fel. Kiemelkedő értékeink között találjuk a hosszifuruglát, vagy a citerát, és van két egészen különleges, nemzetközileg is ismert és elismert hangszerünk, a magyar cimbalom és a tárogató - mondta a 6. Tárogató Világtalálkozón köszöntőbeszédében V. Németh Zsolt.