Épített örökség megőrzése

A 38 éves gépésztechnikusnak sokféle szakmához kell értenie a műemlék malmok felújításakor. Bár a veszprémi Tamás Péter vonzódása a vízimalmokhoz a kétezres évek elején kezdődött, családjában évszázados hagyománya van a különleges mesterségnek.
Salföldet látni maga egy élmény. Személyesen megtapasztalni a falucska varázsát kiváltképp mesés kalandozás, ám fotók között lapozgatva is lélekemelő látvány a Balaton-felvidék semmi máshoz nem hasonlítható gyöngyszeme. A falu a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében terül el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel.
Ebben a faluban működött a legtöbb patakmalom az országban. Három még ma is várja vendégeit, ahová malomtúrákat szerveznek és a településen patakmalom fesztivált is rendeznek. Egykor huszonöt patakmalom működött Pápateszéren. Három éren, egymáshoz közel. Ebből a különleges típusból ennyi nem volt más hazai településen.
Gróf Széchenyi István valamikori kastélya hazánk egyik kiemelkedő, nemzettörténeti értelemben emblematikus értéke és Széchenyi-kora óta nem volt példa ilyen mértékű fejlesztésekre a kastély-együttesben. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként megvalósuló beruházás több mint 2 milliárd 844 millió forintból, részben uniós támogatással, részben hazai forrásból idén őszig valósul meg.
Cák a Kőszegi-hegység lábánál, Kőszegtől 5 kilométerre fekvő apró település. Lakói hosszú-hosszú időn át főképp mezőgazdasággal, azon belül szőlőtermeléssel foglalkoztak. A mesebeli, zsúpfedeles pincék nagyrészt a 19. század elején épültek. Faluk boronafal, gesztenye vagy tölgy gerendákból készült.
Négy évvel ezelőtt kezdődtek a régészeti, művészettörténeti falkutatások, a mostani fejlesztésnek köszönhetően pedig a 14. században épült erőd teljesen megújult: az ötszintes torony, a palotaszárny és a tetőszerkezet is látványos átalakuláson esett át. A vár emeletein a múltat megidéző kiállítási tereket alakítottak ki, melyek április 17-től egész évben újra látogathatók.
Tizenkét millió forint támogatást nyert Mórahalom a Népi Építészeti Programban egy 1920-as években épült tanya korhű helyreállítására. Húsvét után kezdődik a munka. A tanyát a tulajdonos ajánlotta fel megvételre az önkormányzatnak, és a szakemberek rögtön meglátták a benne rejlő értéket. 
Elkészült a Jáki templom belső restaurálása, húsvétkor a hívek, az ünnepek után pedig már a turisták is újra látogathatják a magyar középkori építészet egyik legjelentősebb épületét – közölte Sarkadi Márton építész, projektvezető.
A Somlói vár Magyarország legkisebb történelmi borvidékének erődítménye. Tavaly júniusban ünnepélyes keretek között helyezték el a 700 éves vár felújításának alapkövét, 2022. március 25-én pedig átadták a felújított műemléket. A beruházás jóvoltából várhatóan 25-30-szorosára nő majd az idelátogatók száma.
A 446 méteres Sasbércen, amely különben a Cserhát legmagasabb pontja, egy mesekönyvbe illó toronyházikó áll, a Sasbérci-kilátó. A Bujáktól csak egy kőhajításnyira, a Cserhát szívében emelkedő épületet gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos építette feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek bajor minta alapján 1921 körül.