Épített örökség megőrzése

Társadalmi párbeszédet kezdeményez Nagy István agrárminiszter a vidéki értékek és hagyományok megőrzése érdekében – jelentette be közösségi oldalán a tárcavezető. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a természethez való közelség, a kis közösségek és a mindennapokat átszövő hagyományok min-mind a vidéki élet csodálatos sajátosságai. 
A védett népi építészeti örökségünk megőrzése és fenntartása érdekében Magyarország Kormánya 2016-ban létre hozta a Népi Építészeti Programot, amelynek lebonyolítását és szakmai nyomon követését a Miniszterelnökség szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont, azon belül a Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóság végzi.  
2021. július 21.
Egyedi módon őrizte meg a Göcsej népi építészetére jellemző, 19–20. századi boronafalú pinceprésházakat a szilvágyi Nagyhegy. A település körül húzódó dombháton egy tömbben több is látható a hangulatos, fehérre meszelt falú, ódon épületekből, amelyek egy részét még ma is eredeti funkciójuknak megfelelően használják tulajdonosaik.
Minden eddiginél nagyobb, 5 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg idén a zártkerti program – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján az agrárminiszter. Nagy István közölte: a felhívás kedden jelenik meg, a pályázatokat augusztus 2-től a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján lehet kitölteni.

Az állami erdőgazdaságok a kormány támogatásával azért dolgoznak, hogy az erdei szálláshelyek ne a kompromisszumokról szóljanak, hanem a kényelemről, a környezettudatosságról, a 21. századi igényeknek megfelelő szolgáltatásokról- emelte ki az erdőkért felelős államtitkár szerdán Huszárokelőpusztán, ahol átadták a felújított Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolát és Hubertlaki Kulcsosházat.

A társadalom alapja az agrárium, amit a majormúzeum úgy mutat be a fiataloknak, hogy megszeretteti velük a gazdálkodást - jelentette ki az agrárminiszter Keszthelyen vasárnap, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely új közösségi tereinek átadásán.

A Kiskunmajsán kenyérsütőházként ismert Tájház a város egyik legarchaikusabb építészeti emléke. A nádtetős, háromosztatú, középpadkás, szabadkéményes gazdaház hűen őrzi a kiskunsági népi építészetre jellemző vonásokat. Fontos szerepet tölt be Kiskunmajsa egykori sajátos életvitelének és építészeti módjának bemutatásában, továbbörökítésében.

A románkori templomáról ismert vasi településen az elmúlt évben hozta létre az új településvezetés a helyi értéktár bizottságot, mely azonnal munkához is látott. Ezzel régi kötelességének tett eleget az önkormányzat, hiszen ezeréves történettel és nyolcszáz éves kőkatedrálissal rendelkező településként felelősségük és feladatuk a helyi értékek teljes körű felkutatása és megőrzése.

A szőlőhegyen avatták fel az önkormányzat söjtöri hegyi vendégházát, mely a helyi embereket közösségi térként, a turistákat pedig szálláshelyként szolgálja majd.

Összesen 41 darab nyertes pályázat valósult meg a Heves megyei Ostoroson a Vidékfejlesztési Programból. A gazdáknak nyújtható támogatások mellett (pl. AKG, ökológiai gazdálkodás támogatása), tekintettel a település jellegére, történelmére és elhelyezkedésére, számos helyi borászat is nagyobb beruházásokat valósított meg.