Gasztronómia

Mosonmagyaróvár város vörösbora villányi, az egyetemé pannonhalmi lett. Közel 900 borkedvelő vett részt Nyugat-Magyarország legnagyobb boros rendezvényén a II. VinÓváron.  Borrendi felvonulás, borkóstoló, koncertek, gasztronómiai bemutató és borverseny – ez volt a II. VinÓvár programja.
Kedden zárult a sajtvilágbajnokság, azaz a Mondial du Fromage, amit ötödjére rendeztek meg a franciaországi Tours városában. A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsűritől. A mintegy ötven országból érkező csaknem kétszáz kiállító összesen 952 sajtot nevezett, ezekből pedig 153 kapott bronz-, ezüst- vagy aranyérmet. 
Újabb mérföldkőhöz érkezett az idén 11 éves Magyarok Kenyere jótékonysági program, hiszen már több mint százszorosára nőtt a gazdálkodók által szolgáltatott búzaadomány mennyisége az első évhez képest. 2021-ben is több ezer gazda ajánlott fel búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak, amelyet idén Ópusztaszeren ünnepélyes keretek között öntöttek össze.
Versenyképesek lehetnek-e a magyar sajtok a sajtnagyhatalmak termékeivel szemben? Hol a helye a magyar kézműves sajtoknak a gasztronómiánkban? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ 2021. szeptember 4-én, Etyeken a IX. Magyar Sajtmustrán, amely idén is egy szakmai programból, egy sajtversenyből és egy sajtvásárból áll.
A hazai különlegességek, kiemelkedő nemzeti értékek, hungarikumok megismertetésének és használatának fontosságát hangsúlyozta V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a kecskeméti XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál megnyitóján, amit az elmúlt napokban tartottak Kecskeméten.
Szorgos önkéntesek pakolják dobozokba a megrendelt helyi termékeket csütörtökönként a Torula Művésztér udvarán. Egy éve alakult meg a Kisalföldi Kosár közösség Győr-Moson-Sopron megyében. A helyi termelőket összefogó egyesület Győrben székel. A vásárlók minden héten csütörtökön vehetik át az előre leadott rendeléseket és kóstolhatják meg a kisalföldi termelők finomságait, kézműves sajtokat, húsokat, péktermékeket. 
A termeloikosar.hu oldalon is megtalálható Borsod-Abaúj-Zemplén megye és azon belül Tokaj-Hegyalja egyik kis gyöngyszeme, a Csicsörke. A vidám név mögött egy bodrogkeresztúri család áll. Az általuk készített szörpök, lekvárok alapanyagai a kertjükből valók. Kézzel hámozva, darabolva, tartósítószer nélkül készülnek.
Koletán Gergely 2007-ben, mesébe illően, fogta a tarisznyáját, benne a hamuba sült pogácsával, repülőre ült és meg sem állt Dublinig. Dolgozott mosogatófiúként és multinacionális cégnél is. Közben hobbiként a chili szerelmese lett és külvárosi albérletében cserepekben chilit kezdett el nevelgetni, hogy Dublinban a vasárnapi húslevesébe is legyen mit tenni az Erős Pista vagy a nagypapa „cicafarok” paprikája helyett. 
Az 1994 óta évente megrendezett, az idén Luxembourgban tartott Concours Mondial de Bruxelles (CMB) a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye. A nemzetközi borversenyen a vörösbor kategóriában a magyar Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja kapta a legmagasabb pontszámot 2021-ben, ezzel elnyerte a „Grand Gold Medal Revelation Red Wine” díjat.

A tavalyi, járványhelyzet miatti kihagyás után szombaton ismét megrendezik a halászlé fesztivált Tiszacsegén.


Nagy Sándor, a Tisza-parti halászcsárda tulajdonosa felidézte, hogy 14 évvel ezelőtt a halfogyasztás- és a csegei Tisza-part népszerűsítése érdekében rendezték meg az első halászléfesztivált.