Gasztronómia

Két éve alakul meg Tatán a Forrás Bevásárló Közösség, amely mintegy 30 helyi és környékbeli termelőt fog össze. Herczig Szabolcs ötletgazda elmondta, hogy előrendeléses vásárlás és egy kis helyi termelői piac hibridjeként működik a csoport. – “Helyi és környékbeli termelőkkel dolgozunk együtt, akik heti rendszerességgel szállítják a finomabbnál-finomabb portékáikat, a csaknem 200 vásárlóknak” – tette hozzá.

A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 2501 ellenőrzés során 49 figyelmeztetést, 117 esetben összesen több mint 8,1 millió forint bírságot szabtak ki.

Idén is elindította az alma fogyasztását ösztönző kampányt az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC). Az immár ötödik éve megrendezett akcióval a jó minőségű, egészséges magyar gyümölcsre hívják fel a figyelmet.

Az e-Spejz.hu kistermelői online piacteret a Vas megyei Tomanóczy Péter, a Mákfai Mangalica tulajdonosa álmodta meg. Arra gondolt, ha már a saját termékeit mindenképpen elérhetővé szeretné tenni az online térben, miért ne jeleníthetné meg más termelők minőségi termékeit is. Ettől a gondolattól vezérelve megkereste Nyugat-Magyarország azon kisgazdaságait, akik a saját maguk által megtermelt alapanyagokat dolgozzák fel, hogy jelenjenek meg közösen egy modern platformon. A kezdeményezés láthatóan jól működik, az elérhető portékák köre folyamatosan bővül.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit november 5-én, 34 szakértő bevonásával hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács. Az idei versenyre rekordmennyiségű, több mint 400 tétellel nevezett 48 pálinkaház, akik között 18 champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmes született. A különdíjakat Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára és Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke közösen adták át.

Minél csípősebb annál jobb: akár ezzel a mondattal is kezdhetnénk Szilvia és Tibor munkájának lényegét, akik az elmúlt években chili paprika fajták termesztésébe kezdtek. Termőhelyük egy Hódmezővásárhely közelében fekvő kiskertben található, mely mintegy 1500 tő chili paprikának ad otthont.

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a halhúsminőségi kérdésekre, a kitűnő haltermékek elismerésére, melynek része a földrajzi árujelzők létrehozása és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy kialakítása is – hangsúlyozta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a "HalPéntek" marketing program elindításáról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

A Gastrochili története 2014-ben kezdődött, mikor Dávid egy chilis ételt szeretett volna főzni. Elindult Pécsen, hogy beszerezze ezt az igen erős alapanyagot, de sehol nem talált. Ekkor arra az elhatározásra jutott, hogy chili termékekkel fog foglalkozni. Az internetről kitanulta a készítés fortélyait és már főzte is a szószokat. Már az első évben 138 darab palánta foglalta el a fél szobát.

q1
A Hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az az agrárminisztériumi támogatás, amely révén a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása.