Jó gyakorlatok a Vidékfejlesztési Programban

A szőlőhegyen avatták fel az önkormányzat söjtöri hegyi vendégházát, mely a helyi embereket közösségi térként, a turistákat pedig szálláshelyként szolgálja majd.

Nagy nap volt Heves Megye életében 2020. július 20-a: ekkor adták át a mintegy 19 km hosszú, több mint 50 milliárd forintból megépült M25-ös, Egert az M3-as autópályával, így a fővárossal összekötő autóutat. A kivitelezés során mintegy kétmillió négyzetméter területű úthálózat és 2,8 millió köbméter töltés épült mintegy 75 000 köbméter aszfalt beépítésével. Az érintett erdőterületek pótlására 6,9 ha cser erdő telepítése és több mint 100 000 fa és cserje ültetése valósult meg, közel 80 000 négyzetméter füvesítés mellett.

Csordaközösség alakult a Balaton-felvidéken. A közösség kezdeményezője az MNVH Veszprém megyei területi felelőse, Fábry Szabolcs. A közösség tagjai  – 3 faluból verbuválódott környékbeli férfiak és egy gyáli fiatalember – vállalták, hogy a háztáji tartásba vett, a fajta kihelyezési programjában részt vevő kárpáti borzderes szarvasmarhákról közösen gondoskodnak, egymást váltva osztják be az állattartás tennivalóit.

Az elmúlt években számos turisztikai attrakcióval bővült Mórahalom. Komoly fejlesztéseket hajtottak végre többek közt a lovas turizmussal és az arra épülő kulturális tevékenységekkel, így a lovas színház létrehozásával is. Ehhez szervesen kapcsolódik a legújabb fejlesztés is: a nemrég átadott kocsimúzeum és kovácsműhely a régi korokba repíti vissza az embert.

„Meglepő dolgokat produkál Olaszfa újabban! Szerdán este a templomban Rákász Gergely orgonaművész lenyűgöző látványkoncertjén vettem részt, melyen defibrillátor beszerzésére adakozhattunk. A Szívügyünk Olaszfa Egyesület a hálás közönséget még vendégül is látta.” – írta nemrégiben V. Németh Zsolt, miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője a településről.

Orfű község Baranya megyében, Pécstől 17 kilométerre észak-északnyugati irányba fekszik. Idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű, mivel rengetegen jönnek üdülni és nyaralni. A hetvenes évek során megépített három mesterséges tó –  az Orfűi-, a Pécsi-, illetve a Herman Ottó-tó – környékén számtalan nyaraló található. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne.

Az észak-magyarországi kisváros természetföldrajzi helyzetéből adódóan kiváló adottságokkal rendelkezik, festői környezetben található Ózdtól 14 km-re délre.

A 3131 fős település, amely 2001-ben nyerte el a városi rangot, kedvezményezett, azon belül is a leghátrányosabb helyzetű, komplex programmal fejlesztendő ózdi járás területén található.

Kétegyháza nagyközség Békés megyében, a Gyulai járásban. Az egyik legnagyobb magyarországi román nemzetiségű település: lakóinak mintegy 30 százaléka vallja magát románnak.

A Keszthelyi-fennsík és a Tapolcai-medence szélén, a Lesence-patak mellett fekszik Lesenceistván falucska nem egészen 1000 lakosával, Zala és Veszprém megye határánál. Kelet felől vulkanikus hegyek láncolata és a Bakony erdői övezik. Sümeg felől a 84-es számú főút határolja, amely csatlakozik a Balaton északi partján húzódó 71-es főúthoz. A Keszthely felől ide érkezők szőlőhelyek között kanyarogva, csodálatos panorámában gyönyörködhetnek és csendes, de példás fejlődéssel találkozhatnak a község iránt érdeklődők.

Az ötödik éve megrendezésre kerülő Kapolcsi Gépbemutató és Állatvásár minden évben kétszer, tematikus programokkal várja az egyre több érdeklődőt. Az eddigi rendezvényeken hagyományos ételek, kézműves remekek, gyermekprogramok, a Karcagi Birkacsárda remekei egészítették ki a kikapcsolódást. Szó volt az erdészeti támogatásokról, erdőművelési módokról, előtérbe került a fafeldolgozás, az ökoturizmus, a környezeti nevelés és a szakmai orientáció. A díszvendég a Bakonyerdő Zrt.