Jó gyakorlatok a Vidékfejlesztési Programban

A Tisza-Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület által meghirdetett felhívás keretében, számos őstermelő nyert el támogatást, a mezőgazdasági tevékenysége fejlesztésére. Hódi Ferenc Hódmezővásárhely-Kopáncson élő gazdálkodó, ebből a forrásból, a szálastakarmány betakarításhoz szükséges, munkagépeket szerzett be.
Balástya Községben több meglévő intézmény felújítása után, Leader támogatásból létrehoztak egy új közösségi teret. Emlékházat, mely újabb lehetőséget biztosít, a kulturális és a közösségi életet szervezőknek, kiállítások, programok szervezésére és lebonyolítására.
Átadták a bakonybánki kerékpáros pihenőhelyet, amely a Balatonfüred-Pannonhalma kerékpáros útvonal mentén helyezkedik el, és az aktív a turisták kényelmét szolgálja. Bakonybánk Község Önkormányzata 2018 márciusában pályázott a tűzoltó szertár épületben kerékpáros pihenőhely kialakítására. 
A Külterületi helyi közutak fejlesztése című, VP6-7.2.1.1-21 kódszámú felhívás alapján az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában 221 és fél millió forint támogatást nyert el pályázati úton a csongrádi önkormányzat az Öregszőlők útjának felújítására. 
A Fejér megyei Óbarokon tartott faültetéssel végéhez ért az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program második üteme. A napokban a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szakemberei az utolsó 10 ezer fő alatti településekre is kiszállítják az elültetendő fákat, amelyek még a nyári meleg beköszönte előtt a földbe kerülnek.
A Lukács család már több, mint 20 éve foglalkozik brojlercsirke nevelésével, mely tevékenységet 2018 óta családi gazdálkodókként végzik. Jelenleg két telepen működik a gazdaságuk, melyeken összesen, éves szinten több mint 500 000 első osztályú pecsenyecsirkét nevelnek hazai piacra.
Béres Imre gyulai gazda, őstermelőként több mint 30 éve foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel Gyula és Elek települések között fekvő földjein. Gazdaságának központja is a két várost összekötő külterületi út mellett található. Egy tájékoztató fórumon szerzett tudomást arról, hogy a helyi LEADER akciócsoport, a Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület pályázati felhívása támogatást nyújthat családi gazdaságának.
Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) a vidékfejlesztési politikák gyakorlati működésével kapcsolatos ötletek és tapasztalatok megosztásának központja, amely megkönnyíti a tudásmegosztást és a hálózatépítést az összes vidéki érdekelt fél között az EU-ban. Bemutatja, hogy a vidékfejlesztési programok, projektek és kezdeményezések hogyan működnek a gyakorlatban, és hogyan lehet ezeket továbbfejleszteni és alkalmazni más területeken.
Az Erősödő Családi Kötelékekért Alapítvány Magyarbánhegyes településen működik. Ez a község Dél-Békés elmaradott térségéhez tartozik, ahol az átlagosnál is nagyobb a csonka, vagy a megélhetési nehézségekkel küzdő családok száma. Itt a mindennapi problémák olyan mély sebeket ejtenek, melyek hatását csak folyamatos segítségnyújtással, támogatással tudják csökkenteni.
19 ezer támogatói döntés született a Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai gazdálkodási programjában – mondta Nagy István agrárminiszter. A környezeti, éghajlat-politikai célok elérése az előttünk álló időszakban is prioritásként jelenik meg, ezért az Agrárminisztérium minden lehetséges módon segíteni kívánja a környezetkímélő gazdálkodási gyakorlatok elterjedését, ezzel is hozzájárulva a magyar agrárium fejlődéséhez – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.