Jó gyakorlatok a Vidékfejlesztési Programban

Prémium minőségű tejtermékeket állít elő a Kocsis család a Borsod megyei Szuhafőn. Kocsis István sikeres építőipari vállalkozásából váltott élelmiszer-előállításra, és fiával együtt hozták létre azt a családi vállalkozást, amelyben Dániából származó jersey tehenek tejét dolgozzák fel. A beruházás megvalósításában többek között a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásait is felhasználták.

Kardoskút község Békés megyében, az Orosházi járásban található. Szerencsés fekvésének köszönhető, hogy két város – Orosháza és Tótkomlós –, illetve a Körös Maros Nemzeti Park gondozásában álló kardoskúti Fehértó közvetlen közelében helyezkedik el. A természeti csoda elnevezést az itt található háborítatlan tájnak és az őszi madárvonulások csúcsidőszakában néha 50 ezer itt éjszakázó madárnak köszönheti.

A balázstelki szálláshely fejlesztésének elsődleges célja a vendégek kényelmét és szórakozását szolgáló berendezések és felszerelések beszerzése volt. Szabadidős és sportolási lehetőségek nyújtásához beltéri és kültéri játékokat, úgy mint csocsó- és pingpongasztalt, trambulint, kempingezéshez pedig sátrakat és hálózsákokat szereztek be, valamint kialakítottak egy 15x28 méteres multifunkciós szabadidős füves pályát is.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetett Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése című, VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú felhívás alapján nyújtott 110 millió forint összegű támogatásból a felhívás 1. célterületén belül a környező mezőgazdasági területek és telephelyek megközelítését biztosító Hajdúnánás, külterület 047 hrsz-ú, szilárd burkolatú út felújítását valósította meg 1620 méter hosszúságban.

Látványos eredményt hoztak azok a turisztikai fejlesztések, amelyeket tavaly valósított meg a közép-zalai település önkormányzata. A községet övező dombhát legmagasabb pontjára felépített kilátó népszerű állomása lett a túrázóknak, de a horgásztó új gyaloghídja is látogatott célponttá vált. Utóbbi különösen meglepte a helyieket, hiszen annak nem is szántak különösebb funkciót annál, minthogy a horgászok tavon való átkelését segítse. A világhírű óceánjáró hajós, Fa Nándor által épített különös, pontonszerű úszó szerkezet azonban önmagában is látványossággá vált.

Váradi Csaba és felesége, Mariann 2016 óta foglalkoznak gombatermesztéssel a Győr-Moson-Sopron megyei Tápon. Két saját maguk által felépített helyiségben kezdték meg a termesztést, és az azzal járó folyamatos kísérletezést, tapasztalatszerzést. A házaspár 2017-ben sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Programban gombaházak létesítésére, így az év végére már négy korszerű, energiatakarékos helyiségben is folytathatták a tevékenységet.

A közel 6000 lakosú Mezőcsát rengeteget fejlődött az elmúlt években. A néhány évvel korábban benyújtott pályázataik immár a megvalósulás útjára léptek és fizikai valójukban is megjelennek a régóta vágyott felújítások és fejlesztések. A település rengeteget fejlődött az elmúlt években, mely nagyban köszönhető a térség országgyűlési képviselője, Tállai András és a települést immár két ciklus óta irányító Siposné Horváth Anita polgármester asszony hatékony munkájának.

Pusztaföldvár több évvel ezelőtt forrást nyert piac és csarnok fejlesztésre. A fejlesztésre kiszemelt épület a község központjában álló, a múlt század elején épült, a kezdetekben gazdaház funkcióval működött, majd pártház lett. A támogatást követően megkezdődött rekonstrukció, amely a végéhez közeledik; elkészült az akadálymentesített bejáró, lesz korszerű mosdó és kialakítottak egy nagy teret.

55,7 millió forintból újul meg Geresdlakon az orvosi rendelő és a művelődési ház. Az Épületenergetikai korszerűsítés Geresdlakon címú pályázat (TOP-3.2.1-16-BA1-2017-00006) keretében teljes energetikai felújítást végeztek az orvosi rendelőn és a művelődési házon: korszerűsítették a fűtésrendszert, hőszigetelték az épületet, valamint napelem-rendszert is kiépítettek. A felújítás rendkívül fontos volt a falu és a lakók számára is, mivel itt rendezik meg minden évben a híres Geresdlaki Gőzgombóc fesztivált is.

2021. február 11-én rendezték meg a 19. Nemzetközi Vidéki Hálózatok (NVH) online konferenciáját, melyen a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is képviseltette magát nemzetközi referensei által. A találkozón az alábbi főbb pontokat érintettük: