Jó gyakorlatok a Vidékfejlesztési Programban

A mintegy háromezres lélekszámú Abdát az 1-es számú autóúton átrobogók – még ha a lakott területi KRESZ-előírások miatt le is kell lassítaniuk – kevésbé ismerik. Rendezett, tiszta, virágos utcáira, takaros házaira, apró szépségeire sétálva lehet igazán rácsodálkozni.
Termelői piac kialakítására nyert pályázati pénzt az önkormányzat, a beruházás a tervek szerint idén megvalósul. Polgár Róbert polgármester elmondta: úgy véli, egy akkora településen, mint Murakeresztúr, van létjogosultsága egy termelői piacnak, melyre a Vidékfejlesztési Program keretében nyertek forrást, csaknem 97 millió forintot.
Ezúttal az útépítésekre fókuszálnak Pocsajon. Csaknem háromszázmillió forintot fordíthatnak Pocsajon a külterületi utak felújítására, így a jövőben a mezőgazdasági gépek aszfaltozott úton közelíthetik majd meg a földeket. 
Az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program őszi ültetési időszaka alatt 19 megyében, összesen 514 településen 14 ezer sorfa elültetésére került sor – közölte Nagy István tárcavezető. A legtöbb faültetés Vas megyében zajlott, második helyen Győr-Moson-Sopron megye, míg harmadikon Borsod-Abaúj-Zemplén megye szerepel.
A Vidékfejlesztési Programban még egy évig pályázhatnak a települések erdőtelepítési támogatásra, miután a pályázatok beadási határidejét 2022. december 31-ig meghosszabbították – mondta el az erdőkért felelős államtitkár szerdán Pilismaróton, a településen tartott ünnepélyes faültetésen.
Vagy az eddigi technológiával küszködnek, vagy felszámolják. Ezt a két választási lehetőséget látta a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. a tehenészeti telepénél. November 19-én aztán ünnepélyes alapkőletételre került sor, mert végül egy harmadik megoldás látszik megvalósulni: összesen 3,38 milliárd forintot szánnak a fejlesztésére.
Az országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.
Forradalmasíthatja a hazai agrárszakképzést a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tegnap átadott új virtuális tanterem, amely az Agrárminisztériumtól kapott 236 millió forintból valósult meg a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által elindított K+F projekt keretében.
Tehenészeti telep alapkövét helyezték el pénteken a Hajdú-Bihar megyei Földesen; a helyi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. csaknem 3,4 milliárdos beruházásához mintegy 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a vidékfejlesztési operatív program pályázatán.
Idén megduplázott keretösszeggel indult el a Településfásítás Program második üteme, amelynek keretében 19 megyéből, 887 település adott igénylést a 24 ezer sorfára. Borsod-Abaúj-Zemplén megye ebből a szempontból is élen jár, hiszen 85 település adott be pályázatot – mondta Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára Bogácson.