Innováció

A 21. századi mezőgazdaság a termeléstől a feldolgozáson át egészen a fogyasztók eléréséig nagymértékben múlik a technológiák fejlődésén és azok gyakorlati alkalmazásán – közölte Nagy István kedden, Lajosmizsén. A megnövelt forráskeretű Vidékfejlesztési programban 2021 és 2022 között kiemelt jelentőségű a beruházási támogatások szerepe.

A Vajszlói Napok keretében adták át a megújult épületet a helyi termelőknek. Az új piacon a friss, helyben termelt árukat közvetlenül a termelőktől vásárolhatják meg az érdeklődők. A fejlesztés a helyi vállalkozásokra is pozitív hatással lesz, hozzájárulva a munkahelyek megőrzéséhez, új munkalehetőségek teremtéséhez, emellett közösségi térként, rendezvényhelyszínként is szolgál majd.

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal. Azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért - fogalmazott Feldman Zsolt „Az Év Digitális Faluja” díjátadó ünnepségen.
Az Európai Unió Agrárkutatás Állandó Bizottságának az Agrár Tudás- és - Innovációs Rendszer megerősítéséért létrehozott Stratégiai Munkacsoportja 2021. szeptember 14-15. között tartotta 5. mandátumának nyolcadik, online ülését. A kétnapos esemény házigazdája, a munkacsoport társelnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára volt.
A precíziós mezőgazdasági technológia lehetővé teszi a piac által elvárt minőség és mennyiség előállítását és csökkenti a termelés kockázatait – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az RTK Korrekciós jel szolgáltatás elindításán, hétfőn Gödöllőn. A tárcavezető kiemelte, a precíziós mezőgazdasági eszközök és módszerek alkalmazása azt jelenti, hogy az összes rendelkezésünkre álló információt, a hagyományos ökológiai tudást és az évszázados gazdálkodási hagyományokat is elemezni és kezelni tudjuk. 
Negyven hektárral nő az öntözött földterületet a Szakmár melletti Kistényben működő Szigeti-farmon. A gazdaság sikeres fejlesztési folyamaton van túl: modern gépekkel korszerűsítették az állattenyésztési szegmenst, szálláshelyeket alakítottak ki a Vidékfejlesztési Program támogatásával.
2021. szeptember 2-án a Miskolci Egyetemen adták át a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált HungAIRy LIFE integrált projekt PM-monitoring rendszerét. Ettől a naptól a nyilvánosság számára is elérhetőek Miskolc részecske – köznyelvben szállópor – szennyezettségére vonatkozó adatok a pmmonitoring.hu honlapon.
Mintegy 200 ezer hektárnyi zártkerti terület van az országban jelenleg, a zártkerti programmal mentőövet szeretnénk nyújtani az ezeken a területeken gazdálkodóknak – mondta V. Németh Zsolt az I. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozón, ahol a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztossal beszélgetett az Agroinform.hu a zárkerti területek jelentőségéről, a fejlesztésükre létrehozott program eredményeiről.
Rendhagyó, kettős átadóünnepséget tartottak az elmúlt héten a Kazincbarcikai járáshoz tartozó két településen, Nagybarcán és Bánhorvátiban. Az érintett települések polgármesterei Demeter Zoltánnal, a térség országgyűlési képviselőjével és Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével együtt előbb a nagybarcai termelői piacot, majd a Bánhorvátiban elkészült hűtőházat és magtárat  adták át a települések közösségének.
Felértékelődött a belföldi haltermelés a világon mindenhol. A tengerek szennyezettsége olyan mértékű ma már, hogy aki odafigyel a táplálkozására és a követhető élelmiszer-biztonságra, az megválogatja, mit eszik. Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Németország közös projektet indított „Sustainable farming of European catfish” (SILGEN) elnevezéssel az európai harcsa intenzív tenyésztése érdekében.