Nemzeti Parkok

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. Esztergom-Kertvárosban, a Kis-Strázsa-hegyen vezető tanösvény népszerű kirándulóhely, melyet a környékbeliek is szívesen látogatnak. 2002 óta szabadon látogatható tanösvény vezet körbe a hegyen, melynek kiinduló és végpontja a Kökörcsin ház.
Szentjánosbogár séták, e-bike és kenutúrák, szafari kaland, lápjárás vagy mágikus éjszakai programok – csak néhány a megannyi különleges lehetőség közül, amivel június 6-12. között a Magyar Nemzeti Parkok Hete várja a természetbarátokat.
2022. április 11.
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016 november és 2022 március között valósította meg „Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található védett gyepterületek legeltetéssel történő természetvédelmi célú kezeléséhez szükséges állattartási infrastruktúra fejlesztése” című projektjét mintegy 718 millió Ft vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.
Az elmúlt 12 évben az Agrárminisztérium a tíz magyar nemzeti park igazgatósággal együttműködésben mintegy 78 milliárd forint felhasználásával valósított meg természetvédelmi beruházásokat, mellyel 320 ezer hektáron javítottuk a természeti környezetünk állapotát - mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a megújult Farmosi Madárvárta épület átadóján.
Az állami természetvédelemben az elmúlt 12 évben hazánk nemzeti park igazgatóságainak költségvetése megnégyszereződött. 2010-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodtak a nemzeti parkok, ami mostanra eléri a 20 milliárd forintot – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Telelő Duna, a Felső-zátonyi mellékág megújítását célzó projekt záró rendezvényén, Dunaszekcsőn.
Az állami természetvédelemben az elmúlt 12 évben hazánk nemzeti park igazgatóságainak költségvetése megnégyszereződött. 2010-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodtak a nemzeti parkok, ez az összeg mostanra eléri a 20 milliárd forintot – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán a Berek Világa Látogatóközpont ünnepélyes átadóján, Fonyódon.
Az elmúlt évtizedben a nemzeti park igazgatóságok váltak a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményeseivé. A magyarországi ökoturisztikai létesítmények felét működtetik, melyekben éves szinten 1,6 millió látogatót fogadnak – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a „Csárda” Természetvédelmi Központ avatóján, Balfon.
A Mecsekben, a Jakab-hegyen megújult a turistapihenő, elkészült az óbányai-völgyben épült új esőbeálló és a felújított Cigány-hegyi kilátó is. Nyolc tájegység negyven helyszínén történtek csaknem négyszázmillió forintból fejlesztések a Natura 2000 hálózat dél-dunántúli infrastruktúráján az elmúlt bő két évben – közölte a beruházásokat megvalósító Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) az MTI-vel.

Keddtől látogatható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont, ahol többek között planetárium, interaktív kiállítás, naptávcső és VR-küldetések is várják a látogatókat.


„Vannak még csodák Magyarországon” – méltatta a Bükki Csillagdát az ünnepélyes megnyitón Nagy István agrárminiszter, hozzátéve: a beruházás célja, hogy a természettől egyre távolodó embert visszahozza a természetbe.

Az elmúlt 12 évben az Agrárminisztérium a tíz magyar nemzeti park igazgatósággal együttműködésben soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat, mintegy 78 milliárd forint felhasználásával, mellyel 320 ezer hektáron javítottuk a természeti környezetünk állapotát – fogalmazott az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Szalafőn.