LEADER

Trizs község Magyarország északkeleti határvidékén fekszik, az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában. Lakossága csupán 200 fő. A Trizsi Ízek Szociális Szövetkezet a település fejlesztése érdekében megvalósított programjával a LEADER France és az Európai LEADER Szövetség a Vidékfejlesztésért meghirdetett Nemek Közötti Egyenlőség Európai LEADER Díjának pályázatán a döntőbe jutott. 
Béres Imre gyulai gazda, őstermelőként több mint 30 éve foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel Gyula és Elek települések között fekvő földjein. Gazdaságának központja is a két várost összekötő külterületi út mellett található. Egy tájékoztató fórumon szerzett tudomást arról, hogy a helyi LEADER akciócsoport, a Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület pályázati felhívása támogatást nyújthat családi gazdaságának.
Március 8-án rendezte meg a LEADER France és az Európai LEADER Szövetség a Vidékfejlesztésért együttműködve a január végén meghirdetett Nemek Közötti Egyenlőség Európai LEADER Díjáért elismerések döntőjét a franciaországi Ploec l’Hermitageban. A felhívásra olyan pályázók jelentkezését várták, akik megvalósított projektjük által a vidéken élő nők helyzetét könnyítik meg.
A Gerecse Natúrpark térsége természeti és környezeti szempontból kicsit eltér az ország többi natúrparkjától. Területén több természetvédelmi terület is van, ahol az évek alatt semmiféle emberi beavatkozás nem történt. A több szervezet összefogásával megvalósított kezdeményezés azt tűzte ki célul, hogy a térségben található természeti, épített értékek, egyedi tájértékek bemutathatók legyenek információs pontokon, mobil applikáción, térképen és kiadványban.
Talán a legszebb módja egy bányaterületet úgy visszaadni a természetnek, hogy az emberek pihenését, kikapcsolódását is szolgálja. A Sándorhegyi Big Fish Lake Szabadidő-és Élményközpont az 1970-es években agyagnyerőhelyként szolgáló, majd később öt tóból álló horgászvíz sokak kedvelt horgászturisztikai célpontjává vált az idők folyamán. Ez volt Misinkó Géza János álma és megvolt az elszántsága is, hogy megvalósítsa azt.
150 évvel ezelőtt szerzett világhírnevet Párizsban a zemplénieknek a gönci kajszibarack. Az ott élők ma is büszkék arra, hogy a talaj, az időjárás és az éghajlat mellett az ő nemesítői tudásuk, kertészeti hagyományuk nyomán máig magas minőségű, zamatos gyümölcsöket szüretelhetnek és dolgozhatnak fel a térségben. Kmetz Ottó és családja folytatva a családi hagyományokat műveli a gyümölcsöst és készít kiváló minőségű, egészséges kézműves termékeket Boldogkőváralján.
Ünnepélyes keretek között rendezték meg december elsején a LEADER program harmincadik évfordulóját az Európai LEADER Szövetség a Vidékfejlesztésért (ELARD) szervezésében Halmstadtban, Svédországban. Az eseményre hivatalos volt minden európai tagállam,  a járványhelyzet akut romlása miatt azonban sokan visszamondták részvételüket  így online közvetítéssel is figyelemmel kísérhették a résztvevők az eseményt.
A Közép-Szabolcsi Egyesület pályázatot írt ki a LEADER HACS területén lévő helyi vállalkozások versenyképességének növelése, helyi termék piacra jutásának segítése, népszerűsítése (VP6-19.2.1.-56-1-17) céljából. Ezt a lehetőséget megragadva valósította meg elképzelését Kovács Ferenc helyi vállalkozó, aki a Palocsa tónál bővítette a szolgáltatásokat a program segítségével.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat képviselői a Francia LEADER szervezet meghívására részt vettek a szervezet éves közgyűlésén, amely keretén belül az ESPRIT nemzetközi találkozó és továbbképzés programsorozat utolsó részét is megrendezték. Az eseményen Németh Tímea nemzetközi referens és Galambos Petra, Hajdú-Bihar megyei területi felelős képviselte hazánkat.
Az ESPRIT nemzetközi tanulmányút-sorozat negyedik állomása Magyarország volt, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben töltöttek a program résztvevői három napot. A program célja a Leader HACS-ok munkájának megismerése, jó gyakorlatok gyűjtése volt.